CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 03/11/2012

L'economia dóna un últim respir a Obama

Catherine Rampell
2 min
L'OCUPACIÓ, A LES URNES
 Manifestació a favor de  la creació de bons llocs de treball durant la conferència demòcrata de Charlotte el 3 de setembre.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKL'economia nord-americana, el tema que ha centrat la cursa cap a la Casa Blanca, podria haver agafat una mica més d'embranzida del que s'havia especulat fins ara. Segons les dades que va difondre ahir Washington, els Estats Units van crear 171.000 llocs de treball només a l'octubre. Tots els sectors, excepte el públic, van augmentar el nombre de contractacions. Tot i això, la taxa d'atur ha crescut una dècima, del 7,8% al 7,9%, però per una bona raó: més persones han passat a ser població activa i, per tant, oficialment compten com a aturats.

Segons els analistes, cap d'aquestes dades alterarà significativament el resultat de les presidencials, però sí que donen un petit respir al president i candidat a la reelecció, Barack Obama. La campanya demòcrata temia un mal informe d'ocupació a només quatre dies dels comicis, després que la conjuntura econòmica hagi perseguit el president durant tota la cursa electoral.

Amb aquestes últimes dades, Obama pot demostrar que ha creat més llocs de treball que no pas n'ha destruït durant aquesta legislatura. És a dir, l'economia nord-americana ha contractat més persones que no pas n'ha acomiadat des que el candidat demòcrata va arribar a la Casa Blanca. L'informe també dissipa la sospita generalitzada que la caiguda de la taxa d'atur al setembre -per primera vegada des que Obama era president baixava del 8%- fos una mera casualitat estadística.

Unes dades optimistes

"En general, aquest informe posa de manifest que les coses estan millor del que ens pensàvem, i segur que molt millor del que ens pensàvem fa només uns mesos", analitzava ahir Paul Dales, economista al think tank Capital Economics. "Però encara no estem progressant prou per reduir l'atur ràpidament i d'una manera significativa", afegia.

El candidat republicà, Mitt Romney, no va veure-ho d'aquesta manera. En un comunicat va reiterar que l'informe mostrava la necessitat de canviar les polítiques econòmiques dels EUA: "La notícia avui de l'increment de la taxa d'atur és un trist recordatori que l'economia està en una paràlisi virtual". També va remarcar que la taxa d'atur de l'octubre és encara una dècima més alta de quan Obama va prendre possessió del càrrec, el gener del 2009.

De fet, tot i que hi ha hagut 25 mesos consecutius d'increment de llocs de treball als Estats Units, aquests augments han servit poc més que per absorbir el creixement de la població. Una llarga cua de 12 milions de persones sense feina continuen esperant un lloc de treball i dos de cada cinc d'aquests nord-americans han estat sense feina durant més de sis mesos.

A aquestes dades cal afegir-hi els més de vuit milions de ciutadans ocupats que estan treballant a temps parcial tot i voler una jornada laboral completa.

stats