Internacional 22/10/2012

L'enviat de l'ONU a Síria demana una altra treva a Al-Assad

Cada esforç negociador a Síria ha estat menys ambiciós que l'anterior. L'enviat de l'ONU a Damasc va intentar arrencar ahir una treva de tres dies al president Baixar al-Assad. No hi va haver compromís.

Carme Colomina
2 min
Foto servida per l'agència de notícies oficial de l'atemptat amb cotxe bomba d'ahir a Damasc.

BARCELONA.L'enviat especial de les Nacions Unides per Síria, el diplomàtic algerià Lakhdar Brahimi, busca un acord dels rebels i del president Baixar al-Assad per respectar un alto el foc de mínims durant la festa musulmana del Sacrifici, que se celebrarà del 26 al 28 d'octubre. L'emissari internacional es va reunir ahir a Damasc amb Al-Assad. Les imatges difoses per l'agència de notícies siriana Sana, mostren un Brahimi distès i somrient mentre parla amb el president sirià. Segons el comunicat oficial difós per la televisió del règim després de la trobada, Baixar al-Assad es va mostrar receptiu a "qualsevol esforç sincer per trobar una solució política a la crisi que respecti la sobirania siriana i rebutgi la intervenció estrangera".

Brahimi va declarar ahir a la premsa que aquesta treva és clau si es vol el retorn de la missió de l'ONU sobre el terreny. L'oposició al règim, però, posa com a condició que el president "prengui la iniciativa" d'aturar els combats. L'algerià va admetre que de la reunió amb Al-Assad se'n va endur "promeses" però "cap compromís".

L'ajuda als rebels

El president sirià va aprofitar la reunió amb Lakhdar Brahimi per exigir que s'aturi el subministrament d'armes als rebels. El règim sirià acusa des de fa temps Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar d'ajudar logísticament les forces rebels que des de fa dinou mesos lluiten per fer caure el poder dels Al-Assad.

L'enviat de les Nacions Unides va arribar divendres a Damasc, després d'una gira pel Pròxim Orient per intentar recaptar suports pel seu pla d'alto el foc. L'Iran, l'Iraq, Turquia i Alemanya van donar el seu vistiplau a la idea. Fins i tot Teheran, un dels principals aliats d'Al-Assad, s'ha afegit aquest cop a la mediació internacional, tot i precisar que no donarà suport a cap ingerència exterior en el conflicte sirià.

L'última treva que es va aconseguir declarar a Síria va ser el 12 d'abril, però es va trencar en qüestió de dies, i les dues parts van tornar als combats enmig d'acusacions mútues.

Atemptat sagnant

Ni a la capital ni en cap de les línies de front on els rebels i les tropes lleials a Al-Assad lluiten cos a cos, hi va haver ahir la més mínima treva. Un cotxe bomba va explotar a Damasc, al barri de Bab Toma, de majoria cristiana, coincidint amb la visita de Lakhdar Brahimi. La càrrega explosiva, amagada en un taxi, va esclatar a cinquanta metres d'una caserna de policia i va causar tretze morts i disset ferits. Les forces de seguretat sirianes van acordonar ràpidament la zona afectada i van prohibir el pas dels mitjans de comunicació. Les úniques imatges de l'explosió les va servir la televisió oficial, que va mostrar vidres trencats i alguns cotxes cremats.

Durant tot el cap de setmana hi ha hagut violents enfrontaments també al llarg de la carretera que uneix Damasc amb Alep, especialment a la localitat de Maarat al-Numan, un punt estratègic pel control del subministament logístic entre la capital i la ciutat més poblada del país. Síria ja acumula dinou mesos de violència i ha deixat 34.000 morts, segons els càlculs que ha fet l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

stats