Internacional 25/09/2012

L'enviat per Síria no veu diàleg possible entre règim i oposició

N. Macfarquhar / K. Fahim
2 min
Cadàvers a peu de carrer a prop d'un hospital ahir a l'est de la ciutat d'Alep.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK / BEIRUT.El nou mediador de l'ONU per Síria, Lekhdar Brahimi, va fer ahir una anàlisi molt pessimista de la situació al país davant del Consell de Seguretat. Es tractava de la primera intervenció a l'òrgan des que aquest veterà diplomàtic de les Nacions Unides i exministre d'Afers Estrangers algerià va assumir el càrrec, però no va aportar cap mena de sortida dialogada al conflicte. Segons Brahimi, el president sirià, Baixar al-Assad, no té cap intenció de canviar la seva estratègia i tampoc hi ha cap perspectiva immediata d'un avenç diplomàtic.

El discurs del substitut de Kofi Annan, que va dimitir després de mesos de negociacions frustrades, va coincidir ahir amb una nova ofensiva del règim d'Al-Assad a Alep, segons van explicar fonts de l'oposició, en què van morir almenys vuit persones, entre elles quatre nens. En imatges difoses pels activistes es veia com avions de combat i helicòpters bombardejaven dos barris de la ciutat, durament castigats, i la gent rebuscava de manera frenètica entre la runa.

La reunió del Consell de Seguretat va ser a porta tancada, però fonts diplomàtiques van assegurar que Brahimi havia descrit el règim d'Al-Assad com un govern atrinxerat en la creença que el conflicte sirià és un complot estranger en què l'única recepta és perseguir a la força l'estabilitat d'abans de la revolta que va esclatar el març del 2011.

Un cop acabada la reunió, Brahimi va dir als periodistes: "Tot el que us puc dir és que la situació és realment molt difícil. Està en punt mort i no veig cap possibilitat de tirar endavant ni ara ni en un futur pròxim".

Tot i això, amb un cert toc d'optimisme, va afegir: "De totes maneres, ara que ja m'he relacionat més amb els diversos actors al país i a la regió, crec que trobarem una mica de llum al final del túnel en un futur no gaire llunyà. Em nego a creure que la gent amb dos dits de front cregui possible que es pot tornar a la situació d'abans de la revolta. He dit a tothom amb qui m'he reunit que ja no valen les reformes, sinó que és necessari un canvi".

Brahimi va visitar Damasc la setmana passada, des d'on va admetre que la crisi s'estava deteriorant i que no veia un full de ruta possible per solucionar-la.

stats