TENSIÓ POLÍTICA
Internacional 19/05/2015

L’espionatge esquerda la Gran Coalició alemanya

El vicecanceller socialdemòcrata empeny Angela Merkel a aclarir l’afer amb la NSA

Isaac Lluch
2 min
Merkel manté el silenci sobre la cooperació entre els EUA i Alemanya en espionatge.

MunicHi ha una pregunta que podria decidir el destí de la Gran Coalició que pilota el govern alemany. I és una pregunta que, de moment, la cancellera Angela Merkel no contesta. S’emmuralla en el silenci mentre va creixent el xiuxiueig dels que interpreten que té mala consciència. L’últim bastió de la seva credibilitat va trontollant, apunten els crítics. I la qüestió és de difícil solució: ¿ha de lliurar la cancelleria al Bundestag (cambra baixa) els anomenats selectors, és a dir, una llista amb els termes de recerca i dades que hagin sigut espiats per l’Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) amb el vistiplau dels serveis secrets alemanys per a l’exterior (BND)?

Aquesta llista és a l’epicentre de l’escàndol i aclariria la dimensió de la cooperació entre aquestes dues agències d’intel·ligència. Mentre Berlín espera el permís dels Estats Units per facilitar la llista, la pressió s’estreny sobre Angela Merkel com mai i els seus socis socialdemòcrates (SPD) al govern ho estan aprofitant per guanyar terreny a la cancellera.

L’ocasió per desgastar el govern

La Unió Democratacristiana (CDU) de Merkel i els seus germans bavaresos de la CSU continuen liderant les enquestes d’intenció de vot amb un confortable 41%. L’SPD, frustrat perquè no passa del 25%, veu ara una mostra de vulnerabilitat de la cancellera en l’escàndol de l’espionatge, i el vicecanceller i ministre d’Economia, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, no s’ha estat de collar públicament la cap del govern. “Hem de permetre al Bundestag accedir als documents del BND. Aquí s’ha de mostrar coratge com a govern. Hem d’aclarir com més aviat millor l’acusació que el BND va ajudar els serveis secrets nord-americans a l’hora d’espiar empreses alemanyes i polítics europeus”, va reclamar Gabriel.

El to és cada cop més agressiu en la política interna i Merkel tem alhora que de cara a l’exterior la complexa relació transatlàntica també quedi deteriorada si passa per alt la previsible oposició dels Estats Units a facilitar els selectors a una comissió d’investigació del Bundestag. El dilema pot acabar sent que o bé actua contra els interessos dels valorats serveis nord-americans -que tant ajuden Alemanya a protegir-se del terror internacional- o bé vulnera el seu compromís d’aclarir davant els seus ciutadans tot l’afer de cooperació entre la NSA i el BND. En una tessitura tan complicada, el malestar de la CDU/CSU amb Gabriel també s’ha fet evident. “No pot ser que alguns trenquin la nostra confiança només perquè els sembla políticament oportú”, va reaccionar ahir el cap de la fracció parlamentària de la CDU, Volker Kauder.

Un Watergate alemany

Des dels antics socis de govern, el president dels liberals de l’FDP, Christian Lindner, també ha advertit Merkel d’un final prematur de la seva legislatura: “Si la cancellera no aporta un aclariment sense reserves, aquest afer del BND pot adquirir la dimensió del Watergate als Estats Units”.

La pressió cap a la cancellera també és mediàtica. “Merkel ha fracassat” en la seva promesa d’aclarir-ho tot, va reblar el diari Süddeutsche Zeitung. El tractat segons el qual cap dels dos països no s’espiaria, que, segons la cancelleria, estava a punt de firmar-se amb els Estats Units l’estiu del 2013 -pocs mesos abans de les eleccions generals-, està en punt mort. I Merkel no té encara cap resposta per donar.

stats