ELECCIONS ALS EUA
Internacional 05/11/2012

L'esprint final d'Obama i Romney

Els dos aspirants a la Casa Blanca encaren avui la recta final de la marató pels estats claus. Obama guanya en el vot anticipat i busca desempatar la cursa electoral amb Romney a Ohio.

Núria Ferragutcasas
3 min
ÚLTIMS BANYS DE MASSES
 Obama en un míting de campanya a Bristow, Virgínia. De moment, els ciutadans demòcrates que ja han votat superen als republicans a Florida, Iowa, Nevada, Carolina del Nord i Ohio, uns estats que podrien decidir l'elecció. Tot i això, la cursa continua ajustada, ja que normalment els demòcrates acostumen a votar abans i els republicans s'esperen al dia de l'elecció.

WASHINGTONEl president Barack Obama i el seu rival, el republicà Mitt Romney, han visitat aquest cap de setmana set i cinc estats claus, respectivament, i avui cada un farà mítings en quatre estats més. L'elecció es decidirà en vuit dels 50 estats del país i, per això, les campanyes dels dos candidats hi gasten els últims cartutxos.

Les enquestes continuen donant un empat al 47% entre els dos candidats, tot i que Obama manté un avantatge lleuger en una majoria d'aquests estats indecisos i, per tant, es perfila com el favorit de la cursa electoral. Tot i així, després d'anys de creixement econòmic dèbil i de bloqueig polític a Washington, el país està profundament dividit i qualsevol resultat és possible.

Malgrat que són vuit els estats que tenen la clau de la Casa Blanca, Ohio s'erigirà com l'àrbitre decisiu. Aquest estat de l'Oest Mitjà dels Estats Units és el més desitjat per les dues campanyes, ja que pot assegurar la reelecció del president Obama o impulsar una victòria de Romney. "Les últimes enquestes i informes sobre el terreny indiquen que Obama manté un avantatge d'un o dos punts a Ohio", segons el professor de la Universitat de Virgínia Larry Sabato.

Aquest marge no determina res, però el candidat republicà va decidir ahir visitar les rodalies de Filadèlfia, Pennsilvània -un estat tradicionalment demòcrata-, per obrir nous camins per aconseguir els 270 vots al Col·legi Electoral, la majoria necessària per guanyar la presidència. Tot i així, l'estratègia d'última hora de Romney és complicada, ja que cap republicà ha guanyat Pennsilvània des del 1988.

Última crida al votants

En els seus múltiples mítings, Obama i Romney fan les declaracions finals per convèncer els votants indecisos i mobilitzar els seguidors. "Després d'anys de campanya i quatre anys com a president, crec que ja em coneixeu. Segurament no heu estat d'acord amb totes les decisoins que he pres i és possible que, de vegades, us hàgiu sentit frustrats amb el ritme del canvi. Però sabeu que dic el que crec i crec el que dic", diu Obama en els seus últims discursos com a candidat.

El president, després de cancel·lar diversos actes electorals durant dos dies per fer front a la tragèdia provocada per l'huracà Sandy , ha encarat la recta final de la campanya amb molta força i segur de la victòria. En cada míting recorda els èxits del seu mandat, com posar fi la guerra d'Iraq i aconseguir una reforma del sistema sanitari. "No ens podem permetre tornar enrere. Ens queda encara molt per fer", repeteix als seus seguidor una vegada i una altra. A més, Obama acusa el candidat republicà de voler tornar a les polítiques del seu predecessor, George Bush, que, segons ell, van provocar la pitjor crisi econòmica des de la Gran Depressió.

Per la seva banda, l'exgovernador de Massachusetts es dirigeix aquests dies als seus votants amb un esperit positiu i una posició més moderada. Romney promet un "canvi real" després de "quatre anys difícils" i busca el suport dels indecisos de la classe mitjana, com per exemple les mares solteres.

D'altra banda, assegura que treballarà amb l'oposició per millorar la situació econòmica del país i ha promès que retallarà el deute públic, que se situa en els 16 bilions de dòlars. "Necessito el vostre vot, necessito el vostre treball, necessito la vostra ajuda. Camineu amb mi. Caminem junts per començar de nou", va demanar ahir als assistents a un míting a Des Moines, Iowa. De moment, Obama té un avantatge en aquest estat, que és simbòlic per al president perquè aquí va començar la seva carrera a la Casa Blanca.

Creix el vot anticipat

Mentre els candidats donen els últims arguments, molts electors ja han votat. Més de 27 milions de persones ja ho han fet al districte de Colúmbia i en els 34 estats que ho permeten. Tot i que no es comptaran fins demà a la nit, alguns estats han publicat l'afiliació política dels que ja han votat (quan un ciutadà es registra per poder votar informa si és demòcrata, republicà o independent).

De moment, els ciutadans demòcrates que ja han votat superen els republicans a Florida, Iowa, Nevada, Carolina del Nord i Ohio -cinc estats que podrien decidir l'elecció-. Els republicans tenen avantatge a Colorado. "El 2008, la campanya de McCain no es va organitzar bé per incentivar el vot anticipat", afirma Michael McDonald, un expert polític de la Universitat de George Mason. Segons ell, Romney no ha comès el mateix error. Els experts de la seva campanya creuen que gràcies als canvis introduïts superaran Obama en estats competitius, mentre que els assessors d'Obama afirmen que el seu lideratge a Iowa i Nevada és millor que fa quatre anys.

Els analistes consideren que, malgrat la bona posició del president en el vot anticipat, la cursa continua molt ajustada, ja que normalment els demòcrates acostumen a votar abans i els republicans s'esperen al dia de l'elecció.

stats