ELECCIONS ALS PAÏSOS BAIXOS
Internacional 19/08/2012

L'esquerra alternativa, a punt de tocar poder a Holanda

El Partit Socialista (SP) holandès podria guanyar les eleccions que es faran el 12 de setembre en aquest país. Els seus postulats antiausteritat preocupen els partidaris del rigor pressupostari.

Marc Vidal
2 min
El primer ministre holandès, Mark Rutte, dijous a l'Haia, on va passejar al costat del seu col·lega liberal alemany Philipp Roessler, ministre d'Economia d'Angela Merkel.

BARCELONA.Seguint l'estela de Syriza a Grècia o el Front d'Esquerra a França, una formació política de l'anomenada esquerra alternativa -oposada a les polítiques d'austeritat a Europa-, el Partit Socialista (SP) holandès, podria donar la sorpresa a les pròximes eleccions legislatives anticipades que es faran el 12 de setembre en aquest país.

Segons les enquestes d'aquesta última setmana, l'SP podria arribar a guanyar aquests comicis amb 39 diputats i desbancar així el Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD) de l'actual primer ministre, Mark Rutte, que quedaria com a segona força amb 31 escons.

Però una victòria del Partit Socialista no els asseguraria el poder en un país amb un Parlament tradicionalment molt fragmentat, on calen grans coalicions polítiques per governar. L'any 2010 van fer falta sis mesos de negociació per formar un executiu -en minoria- entre els liberals del VVD i la Crida Demòcrata Cristiana (CDA) que havia de rebre el suport puntual de l'ultradretà Partit per la Llibertat (PVV) de Geert Wilders. I va ser precisament Wilders el que va fer caure el govern, després de dos anys al poder, quan es va negar a donar per bo un pla de retallades de 14.000 milions d'euros per al 2013.

Justament, de l'oposició al pla de retallades i a la política d'austeritat imperant a Europa n'ha fet bandera, com ho van fer la grega Syriza i el Front d'Esquerra francès i el Partit Socialista holandès liderat per Emile Roemer, que aquesta setmana ha rebut de valent per unes crítiques ferotges a la política econòmica dictada per Brussel·les.

"Per sobre del meu cadàver"

"Hi ha una crisi de confiança i és idiota no tenir-la en compte i reduir-ho tot a complir l'objectiu del 3% de dèficit. I encara hauríem de pagar una multa si ens el passéssim? Per sobre del meu cadàver!", va afirmar Roemer en una entrevista en un diari econòmic holandès dimecres.

El primer ministre del país, Mark Rutte, i els seus socis de coalició, els cristianodemòcrates, es van haver d'afanyar a assegurar que Holanda complirà els seus compromisos. De fet, el seu executiu ha estat sempre al costat d'Alemanya, conjuntament amb Finlàndia, defensant la necessitat d'una política d'austeritat a Europa.

Però ara això podria canviar. L'SP holandès s'ha compromès a sotmetre a referèndum l'acord europeu -imposat per la cancellera Merkel- que va consagrar l'austeritat a Europa. I la incertesa del resultat, en un país que va dir no a la Constitució Europea el 2005, ha fet saltar totes les alarmes. I és que encara que l'SP quedi segon, serà difícil formar un govern sense comptar amb ells.

stats