CONSEQÜÈNCIES DELS AJUSTOS
Internacional 01/10/2012

L'esquerra radical diu 'no'a les retallades a França

Les retallades han arribat a França i amb elles les manifestacions contra el president, François Hollande. Desenes de milers de persones convocades per l'esquerra radical van clamar ahir contra l'austeritat.

Ara
2 min
Manifestants vestits de presoners protesten a París contra les retallades.

BARCELONAL'esquerra radical francesa va protagonitzar ahir la primera manifestació massiva de l'era del president François Hollande. Tres dies després que el govern socialista aprovés els pressupostos més austers en tres dècades, més de 80.000 persones, segons els organitzadors, van sortir als carrers de París per mostrar el seu rebuig a l'austeritat i per demanar un canvi de rumb polític.

La capital es va omplir també de consignes contra el tractat europeu d'estabilitat que el Parlament francès començarà a debatre demà, un text que imposa ajustos als comptes públics dels estats de la UE.

A l'origen de la convocatòria hi havia el Front d'Esquerres, una coalició de partits d'extrema esquerra liderats per Jean-Luc Mélenchon, que va quedar quart en les eleccions presidencials. També hi van participar sindicats i altres formacions.

Tot i que la fotografia d'Hollande compartia cartell amb la majoria de consignes contràries a l'austeritat, Mélenchon va assegurar que la manifestació no era contra el govern d'esquerres, sinó que li "retreia" les retallades anunciades i el fet de no haver renegociat el tractat europeu d'estabilitat tal com s'havia compromès a fer en la campanya electoral. "No ens manifestem contra el govern, però l'anterior president no escoltava el carrer i ara esperem una altra resposta. Si els poders públics no tenen en compte el que diu el carrer, podrem dir que la democràcia està més malalta del que crèiem", afirmava Mélenchon.

Malgrat la multitud que va sortir a la capital, el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va assegurar ahir que la ratificació al tractat europeu d'estabilitat "és un pas essencial" i que "no hi ha una altra via possible". Des d'un acte polític, el premier va demanar als diputats "no faltar al moment històric". El govern socialista no té garantida la ratificació del tractat perquè, tot i tenir majoria absoluta a la cambra, una trentena de diputats tenen intenció de votar-hi en contra. A ells s'hi sumaran els ecologistes, socis del govern, que tenen dos ministres però que s'oposen al tractat.

Convèncer els díscols

L'executiu intenta aconseguir que canviïn el vot i ho fa principalment el ministre d'Assumptes Europeus, Bernard Cazeneuve, una figura destacada dins del socialisme opositor al tractat de Maastricht i a la Constitució Europea però que ara vol ratificar l'acord.

"Hem de dir que sí a Hollande perquè pugui dir no a Angela Merkel", afirmava el diputat socialista Guillaume Bachelay al setmanari Le Journal du Dimanche . L'argument per convèncer els díscols és que cal un suport majoritari al pacte europeu d'estabilitat que doni forces a Hollande a Europa perquè així pugui canviar el rumb de la construcció europea.

stats