CRISI POLÍTICA AL CAIRE
Internacional 08/12/2012

L'exèrcit egipci no atura el setge al palau presidencial

No hi ha treva per a Mursi. Els principals líders de l'oposició es van negar ahir a negociar amb el president egipci, i milers de manifestants van donar suport a aquesta plantada amb protestes al carrer.

Ricard G. Samaranch
3 min
DESAFIANT ELS TANCS  Milers de manifestans  anti-Mursi van saltar ahir la tanca de protecció de l'exèrcit per acostar-se al palau presidencial.

EL CAIRE.El rais Mursi ha fracassat, de moment, en el seu intent d'asseure l'oposició a la taula de negociacions. De manera gairebé unànime, els líders dels partits laics van rebutjar l'oferta de diàleg del president, que els havia convocat per a una reunió avui al migdia. L'oposició desconfia de les intencions de Mursi i li exigeix com a condició a les converses que faci marxa enrere en les seves últimes decisions més polèmiques.

El Front de Salvació Nacional, una coalició que agrupa els principals partits opositors, va declinar la invitació del rais islamista a través d'un comunicat públic. El seu coordinador, el premi Nobel de la pau Mohamed ElBaradei, va explicar la seva posició en una piulada a Twitter: "Petició important de no participar en un diàleg nacional que no té el llenguatge real de diàleg. Estem a favor d'un diàleg que no estigui basat en una política d'imposar fets consumats".

En un discurs televisat, el rais islamista es va mostrar disposat a negociar alguns dels articles del decret que el situa per damunt de la llei, i que va ser el detonant de la greu crisi actual. No obstant això, Mursi va insistir a celebrar el referèndum de l'esborrany constitucional el pròxim 15 de desembre, un punt clau en la disputa.

En un últim esforç per aplacar l'oposició, ahir a la nit, el ministre de Justícia, Ahmed Mekki, va obrir la porta a ajornar la consulta. "[Mursi] està disposat a ajornar la idea de la consulta per arribar a un consens sobre els articles controvertits", va declarar Mekki. De moment, el govern ha endarrerit fins dimecres que ve l'inici de la votació exterior, prevista per avui. El Front Nacional de Salvació encara no ha reaccionat davant aquesta concessió d'última hora, que podria dividir les files de l'oposició. L'exsecretari general de la Lliga Àrab, Amr Mussa, va mostrar ja una actitud més conciliadora amb Mursi que ElBaradei.

Trencant el setge del palau

L'enèsim conflicte polític de la tèrbola transició egípcia ha aprofundit la polarització entre partidaris i detractors del projecte islamista. Ahir es van organitzar protestes per tota la geografia del país, algunes de les quals van desembocar en enfrontaments. Un cop més, la concentració més multitudinària va ser davant la seu de la presidència, convocada per 16 partits polítics.

Tot i que l'exèrcit havia blindat el perímetre del palau d'Ittihadia amb un cordó de seguretat format per filats i murs de formigó, la determinació dels manifestants, que es comptaven per desenes de milers, va aconseguir trencar-lo. La guàrdia republicana, la unitat d'elit de l'exèrcit encarregada de vetllar per la seguretat del complex presidencial, va optar per no recórrer a la violència per dissuadir els activistes. Segons alguns mitjans locals, el rais es va reunir ahir a la nit amb la cúpula de l'exèrcit.

Atacs als islamistes

Els Germans Musulmans, per la seva banda, van reiterar les acusacions als seus adversaris de voler sembrar el caos i d'estar al servei d'elements contrarevolucionaris vinculats a Hosni Mubàrak. Després de l'incendi de diverses seus de la confraria dels Germans Musulmans al Caire dijous, ahir li va tocar a la de Kafer Sheikh. En total, es comptabilitzen ja més de quaranta oficines assaltades durant els últims dies. Mahmud Hussein, un dels líders de la confraria, va responsabilitzar directament el ministre de l'Interior de la passivitat dels agents a l'hora d'evitar els atacs.

Els islamistes tenen previst fer una nova demostració de força en suport del president. La seva única acció de protesta durant les últimes hores ha consistit en una concentració a Media City, uns estudis televisius situat als afores del Caire. Pels islamistes, els mitjans de comunicació són un dels principals responsables de les protestes, ja que consideren que manipulen la realitat en favor dels laics.

Els últims moviments en l'escena política permeten constatar que islamistes i laics parlen un llenguatge diferent. Pels opositors, la font de la legitimitat se situa al carrer, i la mobilització popular és l'eina per forçar el poder a cedir. Pels islamistes, en canvi, la legitimitat se situa a les urnes, un àmbit on es consideren invencibles. Per això el seu interès a celebrar el referèndum constitucional. En el fons, tots dos volen el mateix: portar la disputa al seu propi terreny de joc.

Trucada d'Obama

La inestabilitat política que viu Egipte és motiu de preocupació a la Casa Blanca. El president dels Estats Units, Barack Obama, va mantenir una conversa telefònica amb el rais Mursi en la qual el va animar a negociar amb l'oposició sense condicions. "El president va emfasitzar que tots els líders polítics han de deixar clar als seus seguidors que la violència és inacceptable", va dir en un comunicat la presidència. La neutralitat d'Obama és durament criticada pels revolucionaris, que sostenen que es deu a un pacte amb els islamistes per garantir els interessos de la superpotència a la regió.

stats