PRÒXIM ORIENT
Internacional 23/10/2012

L'exèrcit libanès crida a aturar la violència sectària

Les armes van tornar a parlar ahir als carrers de Beirut i l'exèrcit va haver de sortir al pas reclamant als polítics que no inflamin la violència sectària. El govern trontolla i creix la por del contagi sirià.

Cristina Mas
2 min
Soldats de l'exèrcit libanès fent guàrdia ahir en una àrea de Beirut on sunnites i xiïtes es van enfrontar tant durant el cap setmana com ahir al matí.

BARCELONADesprés que el funeral del general Wissam al-Hassan, el cap dels serveis secrets assassinat divendres, es convertís en una manifestació política dels sectors antisirians, ahir es van registrar xocs armats entre l'exèrcit i franctiradors, amb almenys sis ferits, als barris sunnites del sud de la capital libanesa, en un episodi de tensió sense precedents després del final de la guerra civil (1975-1990). Almenys tres persones van morir a Trípoli, al nord del país, entre elles una nena de 9 anys.

L'exèrcit va advertir que respondria a qualsevol amenaça que traspassés les "línies vermelles" contra les institucions públiques o privades. "Fem una crida als líders polítics que vagin amb compte quan expressin opinions, perquè està en joc el destí del país", va dir la cúpula militar en una declaració en què advertia que la tensió al Líban ha assolit "nivells sense precedents".

Des de l'atemptat de divendres al barri cristià de Beirut, que va costar la vida al general, una de les bèsties negres de Damasc, el govern del primer ministre Nayib Mikati està en el punt de mira de l'oposició antisiriana, que l'acusa de col·laborar amb el règim de Baixar al-Assad a la veïna Síria. Mikati és sunnita, però està al capdavant del govern amb el suport de la coalició del 8 de Març, liderada per Hezbol·lah, prosiriana.

Com quan va assumir el poder, el gener de l'any passat, el primer ministre torna a ser acusat per l'oposició i dins la comunitat sunnita de ser un titella de Damasc i del Partit de Déu. Mikati va succeir Saad Hariri, el fill del primer ministre Rafik, assassinat el 2009, quan Hezbol·lah va forçar la seva caiguda. El cap dels serveis secrets assassinat, un dels homes forts lligats a Hariri, era responsable de seguretat quan es va produir el magnicidi i va aportar proves que suposadament implicaven Síria i la milícia xiïta.

L'assassinat d'Al-Hassan ha provocat un sisme polític al Líban, quan el país ja estava directament afectat per la guerra civil de Síria, amb totes les forces polítiques arrenglerades al costat de la revolució contra Damasc o a favor del règim.

"La tensió ha pujat, però això no vol dir que la crisi siriana s'encomani al Líban", explica Amaia Goneaga, del Centre Carnegie de Beirut. "Això no ho vol cap de les dues forces libaneses i molt menys la comunitat internacional", afegeix. Saad Hariri, que feia un any i mig que era fora del país, va tornar diumenge a la nit i va fer una crida a la calma. El seu partit, però, va fer crides incendiàries. "L'oposició vol desgastar el govern, però no fer saltar el país pels aires. És probable que es formi un govern d'unitat nacional, que és com se solen resoldre les crisis al Líban". Les eleccions estan previstes per a la primavera vinent i no sembla que ningú vulgui avançar-les ara.

stats