A UNA SETMANA DE LES PRESIDENCIALS
Internacional 30/10/2012

L'huracà 'Sandy' castiga la costa de Nova York

J. Barron / B. Stelter
3 min
PRIMERES INUNDACIONS  A Hoboken (Nova Jersey), al davant de Manhattan, es van registrar ahir les primeres inundacions causades pel Sandy.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKL'huracà Sandy ha tocat terra aquesta matinada a Nova Jersey i ha deixat un rastre d'inundacions i destrucció. Durant el seu avenç ahir sense descans per l'oceà Atlàntic va causar la primera víctima als Estats Units: una dona que va naufragar amb una fragata a les costes de Carolina del Nord i que va ser trobada a última hora de la nit pels efectius de rescat.

Mentrestant, milions de persones veien com es paralitzaven ahir les seves vides -i ho hauran de tornar a fer avui-. Es van ordenar evacuacions forçoses a les zones inundables de diferents ciutats i es van decretar talls de trànsit i del transport públic -sobretot a Nova York-, a l'espera del que podrien ser unes inundacions històriques i unes apagades de llum massives. En el moment de tancar aquesta edició, almenys 1 milió i mig de llars es trobaven ja sense subministraments.

La gran tempesta es va reforçar ahir sobre l'oceà i els vents van augmentar de força -van passar dels 120 km/h que es registraven al matí als 145 km/h a la nit-, i tot i que encara quedaven hores perquè toqués terra ja s'havien registrat els primers danys. Amb l'ull de l'huracà encara a 180 quilòmetres mar endins, el passeig marítim d'Atlantic City (Nova Jersey) ja havia desaparegut i les pluges torrencials i el temporal de mar van inundar els camins de davant del mar a Rehoboth Beach (Delaware). A Maryland, el riu Sligo Creek -que travessa plàcidament el Takoma Park de Washington aigües amunt- es va convertir en un torrent furiós. I a Ocean City, també a Maryland, el moll va quedar "molt danyat" durant la nit, segons les autoritats.

El president nord-americà, Barack Obama, va tornar ahir a la Casa Blanca i es va reunir amb els seus assessors per analitzar la situació. "Serà una gran tempesta, una situació molt greu", va alertar abans d'instar la població a seguir les ordres d'evacuació. Obama va assegurar que el temporal alteraria el ritme de la vida de molta gent, que no hi hauria transport "durant un llarg període" i que les apagades també es podrien allargar "durant dies".

I quan un periodista li va preguntar sobre l'impacte en la campanya, el president va respondre: "En aquests moments no em preocupa l'impacte en les eleccions. Em preocupa l'impacte en les famílies, i sobretot en els equips d'emergència".

Es preveu que els vents huracanats del Sandy es deixin sentir en un radi de 280 km de distància de l'ull de la tempesta. I vents amb força de temporal tropical se sentiran en un radi de 780 km. Sobre el mapa això vol dir que la part de costa entre Virgínia i Massachusetts patirà l'huracà, mentre que el vent fort bufarà en una zona que arriba fins a Canadà, al nord, i els Grans Llacs, a l'oest.

Manhattan en 'stand by'

A mesura que la tempesta s'acostava a la que és una de les zones més densament poblades del país, les autoritats municipals i estatals van activar ahir els plans d'emergència previstos. A Nova York es va tancar el metro i el servei ferroviari, i tampoc no van circular els autobusos. També es va tancar el túnel Holland i el de Brooklyn-Battery per por a inundacions, i altres ponts i túnels també podrien tancar si el vent augmenta de força. Tot i que els aeroports estaven oberts, es van cancel·lar fins a 7.700 vols. La borsa de Wall Street no va obrir -i no se sap si operarà avui- i fins i tot els teatres de Broadway van cancel·lar els seus espectacles a l'espera que passi el temporal.

L'alcalde de Nova York, Michael R. Bloomberg, ja va ordenar diumenge l'evacuació de 370.000 persones que habiten a les zones més baixes de la ciutat. A més, l'alcalde va decretar festa de dos dies per a 1,1 milions d'escolars.

El governador de Nova York, Andrew M. Cuomo, va advertir que les inundacions provocades per l'huracà podrien ser 60 centímetres superiors a les que va provocar la tempesta tropical Irene , que l'any passat també va afectar una àmplia zona al nord-est dels EUA. Aquesta vegada, a més, una intensa nevada pot ser l'epíleg del Sandy , un dels pitjors temporals dels últims anys.

stats