ONADA DE VIOLÈNCIA
Internacional 17/09/2012

Líbia, l'imperi De les milícies

D. Kirkpatrick / S. Ali Zway
3 min
Líbia, l'imperi
 De les milícies

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREAnsar al-Xaria, la brigada de combatents rebels que va estar al darrere de l'atac contra el consolat dels Estats Units a Bengasi, sosté que la democràcia és incompatible amb l'islam. Va desfilar fa poc públicament mostrant el seu arsenal i demanant un estat islàmic, i el seu líder havia presumit públicament una vegada que els seus combatents podrien assaltar un consolat estranger.

Però si per ideologia es tracta d'un grup marginal dins de la societat líbia, per la seva presència dia rere dia no ho sembla. És només un dels molts batallons autònoms d'homes armats que van sorgir amb la insurrecció contra Gaddafi i que ara han omplert el buit en la seguretat pública que ha deixat la seva caiguda i es resisteixen a desarmar-se adduint que el govern de transició és feble i no està a l'altura.

Els combatents d'Ansar al-Xaria han donat versions contradictòries del seu paper en l'atac al consolat. Es diu que són menys de 200 homes i la seva feina habitual és garantir la seguretat de l'Hospital Al-Khala de Bengasi. I quan dimarts les seves armes es van girar cap a la missió diplomàtica dels Estats Units, els agents de seguretat nord-americans i les mateixes autoritats líbies no van demanar ajuda a la policia o a l'exèrcit libi -ningú no hauria atès la petició-, sinó que van haver de telefonar al líder d'una altra milícia islàmica, la Brigada del 17 de Febrer.

"Vam haver de fer-nos càrrec de tot", assegura Fauzi Bukatef, líder d'aquesta altra milícia, recordant la primera trucada alertant de l'atac que va rebre de l'equip de seguretat del consolat. El govern libi, afirma, "estava absent".

L'ombra d'Al-Qaida

La bona organització i la potència de les armes que es van fer servir en l'assalt en què va morir l'ambaixador i tres nord-americans més va encendre les alarmes a Washington pels possibles vincles que Ansar al-Xaria podria tenir amb Al-Qaida i pel fet que tot fos una conspiració premeditada que va trobar en un vídeo que es burlava del profeta Mahoma el pretext per fer esclatar la còlera.

Però per als libis, l'atac contra la missió va posar en relleu com és de fàcil que una espurna, com havia passat poc abans al Caire, desencadeni un episodi de violència brutal quan encara les principals ciutats líbies continuen controlades per un mosaic de milícies independents que conserven un arsenal immens.

Els dirigents de la incipient Líbia lliure confien que la consternació que ha provocat l'atac entre la societat del seu país serà el catalitzador que necessiten per desarmar i posar sota el seu control d'una vegada les milícies. Stevens, l'ambaixador dels Estats Units, era una figura àmpliament admirada pel suport que va donar als rebels durant la revolta contra Gaddafi, i els dies posteriors a l'atac moltíssima més gent de la que va participar en l'assalt ha homenatjat els morts.

Però com que els milicians, que es fan dir a ells mateixos revolucionaris , continuen sent el poder real al carrer, saber qui els desarmarà i els farà creure encara és una qüestió oberta. "El govern és qui ho ha de fer", diu Bukatef, que lidera la Brigada 17 de Febrer, que és la més poderosa a l'est de Líbia. "Però el govern no ho pot fer sense els revolucionaris", assegura subratllant que moltes brigades continuen operant de manera autònoma tot i que haurien de posar-se a les ordres del ministeri de Defensa. "És una qüestió delicada", conclou.

Ansar al-Xaria se'n desmarca

Vist el rebuig generalitzat a l'atac a tot el país, els màxims dirigents d'Ansar al-Xaria han intentat fer veure que ells no van tenir res a veure amb l'acció. Tot i que en un primer moment, un dels dirigents del grup va mostrar la seva satisfacció per l'atac en unes declaracions a una televisió local, Hani al-Mansuri, el portaveu oficial de l'organització, va desmentir que el seu grup hagués participat en l'acció. "Estàvem fent la nostra feina a l'Hospital d'Al-Khala i altres llocs on tenim missions assignades", va dir en un conferència de premsa dijous a la nit, enmig de creixents amenaces de represàlies en contra dels autors de l'atemptat.

Els agents libis que vetllaven la seguretat del consolat mantenen que els atacants, fossin qui fossin, van deixar clara la seva ideologia cridant que qualsevol que defensés els EUA repudiava l'islam. "Ets un descregut, ens dispares amb els americans", assegura que un dels atacants li va dir a un dels agents libis que va quedar ferit.

stats