MÓN ÀRAB
Internacional 23/09/2012

Libis irats expulsen les milícies de Bengasi

Suliman Ali Zwai
2 min
Tropes de l'Exèrcit Nacional libi dirigint-se dissabte cap a la base d'una milícia islamista.

THE NEW YORK TIMES / BENGASI (LÍBIA)Milers de manifestants enfurismats van aconseguir expulsar ahir una de les principals milícies islamistes de Bengasi, la segona ciutat més gran de Líbia. Com a mostra de rebuig a l'assassinat de l'ambaixador nord-americà Christopher Stevens l'11 de setembre, una figura estimada perquè havia ajudat a consolidar el poder rebel durant la guerra contra Muammar al-Gaddafi, els ciutadans van atacar el quarter general de la milícia Ansar al-Xaria, acusada d'estar al darrere de l'atac coordinat al consolat dels EUA.

L'expulsió de la milícia islamista va anar precedida de multitudinàries protestes divendres, dia de pregària, en contra del grups armats que han pres el control de la ciutat des de la caiguda del règim de Muammar al-Gaddafi. Demanaven més democràcia i el desarmament d'aquests grups.

Però els disturbis que es van desencadenar després de les protestes no van tenir res de pacífics. Durant els enfrontaments van morir almenys 11 persones i va haver-hi 60 ferits. Els manifestants van atacar els comandaments de diferents milícies islamistes, van saquejar-les i després es van dirigir a les bases dels grups armats que donen suport al govern per celebrar que havien foragitat els seus enemics, un moviment que va deixar entreveure que tot havia estat una estratègia del nou poder polític per consolidar el seu poder a la ciutat.

Un conflicte recurrent

Però no és segur si aquest gest reforçarà el nou govern. Els enfrontaments entre milícies han estat un problema endèmic des de la caiguda de l'antic règim. Rivalitzen pel territori i pel poder. I ahir va semblar que ho tenien tot a punt per abandonar les seves bases, davant d'unes manifestacions que es preveien d'un moment a l'altre.

L'atac al consolat dels EUA es va interpretar a Bengasi com un cop dur als revolucionaris, que havien treballat colze amb colze a l'ambaixador Steven. "Volem justícia per al Chris", es llegia divendres en un dels cartells de la manifestació que va congregar més de 30.000 libis, incloses famílies, al centre de Bangasi. En d'altres s'hi podia llegir: "L'ambaixador era un amic de Líbia" i "Líbia ha perdut un amic". Moltes duien banderes líbies i es van poder veure oficials de policia del govern entre la multitud.

stats