PROCÉS D'INDEPENDÈNCIA
Internacional 10/10/2012

Londres i Edimburg acorden els termes del referèndum escocès

Via lliure per a la celebració del referèndum d'independència a Escòcia. Els governs britànic i escocès van pactar ahir, després d'una ràpida negociació, els termes de la consulta que es farà el 2014.

Daniel Postico
2 min
Londres i Edimburg acorden els termes del referèndum escocès

LONDRESEls governs britànic i escocès van arribar ahir a un acord sobre els termes del referèndum d'independència que Escòcia celebrarà la tardor del 2014. En un comunicat conjunt publicat al vespre, la vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el secretari del govern britànic per Escòcia, Michael Moore, van dir que s'havia fet "un progrés substancial" en les negociacions per fixar el marc de la consulta popular.

L'acord, segons informacions de diversos mitjans britànics, va quedar pràcticament tancat, a l'espera d'acabar de discutir-lo i de formalitzar-lo dilluns que ve en una reunió que tindran el primer ministre britànic, David Cameron, i el primer ministre escocès, Alex Salmond, a Edimburg.

Totes dues parts haurien fet concessions per aconseguir l'entesa. Finalment hi haurà només una única pregunta per als ciutadans: si volen separar-se del Regne Unit. I la resposta només podrà ser o no . Salmond s'ha quedat sense la possibilitat d'incloure una segona qüestió, preguntant als ciutadans si, en el cas de voler continuar pertanyent al Regne Unit, volien més poders autonòmics. En contrapartida, el govern de Cameron ha cedit i ha permès que puguin votar els joves a partir de 16 anys, una demanda de Salmond, que compta amb una important base independentista entre els joves escocesos.

L'acord és fruit d'extenses i complicades discussions entre negociadors d'ambdues parts durant les últimes setmanes. Finalment Moore (que aquests dies està de vacances) i Sturgeon van arribar a un principi d'acord dilluns a la nit per telefòn.

Les discussions van continuar ahir -en la distància- fins que es van apropar prou les posicions per fer públic el progrés. "Hem encarregat més feina per arribar als detalls finals de l'acord", continuava el comunicat. "Estem en camí d'arribar a l'acord total, però encara falten algunes coses, incloent tot el que fa referència a la Secció 30 [que permet al govern escocès convocar un referèndum sense el permís de Londres]".

L'acord a escena dilluns

L'acord final el tancaran personalment els primers ministres Cameron i Salmond en una trobada que faran dilluns a Edimburg. L'entesa haurà de ser aprovada després pels respectius Parlaments, el britànic de Westminster i l'escocès de Holyrood. Això mentre les enquestes preveuen ara mateix la victòria del no a la independència, que supera en 25 punts el sí i situa el nombre d'indecisos en el 19% del total.

stats