POLÍTICA BRITÀNICA
Internacional 03/10/2012

Londres alerta Escòcia que si és independent quedarà fora de la UE

Escòcia quedarà fora de la UE i haurà de negociar altre cop l'adhesió si es declara independent. Aquesta és la conclusió oficial del govern britànic sobre com quedaria el nou estat en el marc de la UE.

Daniel Postico
2 min
El líder el Partit Laborista, Ed Miliband, i la seva dona durant la conferència d'ahir davant dels seus seguidors a Manchester.

LONDRESL'advocat general per Escòcia del Regne Unit, el liberaldemòcrata Lord Wallace, va dir ahir a Edimburg que si Escòcia esdevé independent quedaria exclosa de la Unió Europea i hauria de negociar de zero la seva adhesió, mentre que el Regne Unit mantindria el seu actual estatus. Lord Wallace va contradir així el que manté des de sempre el primer ministre escocès, l'independentista Alex Salmond, per a qui una Escòcia independent mantindria automàticament la pertinença a la UE.

Lord Wallace, ex vice primer ministre escocès i exlíder del Partit Liberal Demòcrata escocès, va assegurar que el Regne Unit té signats 14.000 tractats internacionals, entre els quals hi ha el de pertinença a la UE i també el d'excepció en el Tractat de Schengen, que permet la lliure circulació de ciutadans a la Unió. Escòcia quedaria exclosa de tots aquests acords, segons Lord Wallace, i en el cas que accedís a la UE, "¿podria una Escòcia separada negociar ella sola el manteniment de la seva pròpia moneda o l'obligarien a acceptar l'euro?", es va preguntar.

"El que haurien de sospesar els ciutadans [escocesos] a l'hora de decidir el vot [en el referèndum] és que el Regne Unit mantindrà els seu compromisos internacionals", va dir l'advocat general, en contrast amb el que podria passar amb Escòcia. I va recordar els casos de Rússia, que va seguir mantenint el mateix estatus internacional després del desmembrament de la Unió Soviètica el 1990, o del mateix Regne Unit, després de la independència d'Irlanda el 1922.

Des del Partit Nacionalista Escocès (SNP), el principal impulsor del referèndum d'independència d'Escòcia previst per al 2014 i que s'està negociant amb el govern de Londres, es va insistir ahir que una Escòcia independent continuaria automàticament com a estat membre de la UE, tot i comptar només amb el 8,3% de la població britànica.

Els britànics, "més pobres"

El referèndum escocès també va estar present en el congrés del Partit Laborista que s'està celebrant a Manchester però el líder laborista, Ed Miliband, en el seu discurs central, hi va passar de puntetes. Va dir que creia que Escòcia podria liderar el Regne Unit en el futur i que, en el cas d'optar pel trencament, el Regne Unit seria una mica més pobre, no només "en lliures i penics", sinó també en "l'ànima".

Més clara va ser la líder dels laboristes a Escòcia, que va acusar Alex Salmond de ser "deshonest" amb els ciutadans per no explicar les "conseqüències reals" que implicaria una separació. "L'SNP no té el coratge de dir la veritat a la gent però nosaltres sí", va assegurar Lamont.

stats