MÓN ÀRAB
Internacional 18/12/2012

L'oposició egípcia denuncia un frau massiu en el referèndum

Els resultats oficiosos apunten una victòria del sí en la primera fase del referèndum constitucional a Egipte. A la capital, considerada el cervell del país, s'hi imposa el no a la proposta dels islamistes.

Ricard G. Samaranch
2 min
L'oposició egípcia denuncia un frau massiu en el referèndum

EL CAIREL'endemà de la primera fase del referèndum constitucional a Egipte, el fossar que separa el govern i les forces islamistes de l'oposició sembla més profund que mai. Mentre el braç electoral dels Germans Musulmans afirma que el procés es va desenvolupar amb "completa integritat i transparència", tant l'oposició com les ONG que van supervisar el plebiscit van denunciar moltes irregularitats i demanen que es torni a repetir la primera fase de la votació, celebrada dissabte en 10 províncies. La segona serà el 22 de desembre i hi participaran les 17 províncies restants.

"Tot i la revolució vam tenir un referèndum com els celebrats en l'era Mubàrak [...]. Les irregularitats invaliden tot el procés", va declarar Bahi el-Din Hassan, responsable de l'ONG CIHRS. Per la seva banda, el Front de Salvació Nacional, la principal coalició opositora, ha cridat a manifestar-se avui de manera massiva contra el frau.

Entre les infraccions documentades, la majoria comeses per partidaris del sí, hi figura la propaganda dins els col·legis electorals i les mesquites, la compra de vots i la intimidació dels ciutadans. A més, en diversos col·legis no van aparèixer els jutges encarregats de garantir la integritat del procés i en d'altres es va posar fi a la votació dues hores abans de l'hora estipulada per la comissió electoral. Mentre en algunes províncies encara es votava, els mitjans ja oferien els primers resultats.

A falta de resultats oficials, que s'anunciaran quan acabi la segona volta, els mitjans de comunicació locals es van fer ressò de les dades ofertes pel braç electoral del Germans Musulmans, amb representants presents en tots els col·legis. Segons les seves dades, el sí es va imposar per un marge més estret de l'esperat, amb un 56,5% dels vots. La participació va ser només del 33%, força més baixa que en les presidencials, quan va superar el 50%.

La majoria d'experts han coincidit a destacar que la Constitució no gaudeix del suport necessari que requereix una llei fonamental, clau de volta de tot procés de transició a la democràcia. "Per considerar-se legítim, qualsevol projecte constitucional necessita el suport d'almenys el 50% dels electors", sosté el professor Wahid Abdel Maguid, que recorda que els vots afirmatius només representen el 17% del cens.

El no es va imposar en dues províncies, una de les quals és el Caire. A la capital, considerada el cervell del país , els vots negatius van arribar al 57%. En canvi, a les zones rurals del sud, feu dels islamistes, el sí va superar el 75%. La polarització té una clara dimensió regional.

Erosió per als Germans Musulmans

Els resultats mostren una erosió clara en el suport dels islamistes, que van obtenir prop d'un 70% dels vots en les parlamentàries de l'any passat. No obstant, els seus representants, en lloc de fer autocrítica, van atribuir el descens a "una campanya de manipulació" dels mitjans. A més, alguns líders islamistes es van mostrar confiats que a la segona volta, en què votaran alguns feus de la confraria, el percentatge d'aprovació de la carta magna serà més elevat. Tothom descarta una remuntada del no. De fet, es probable que almenys una part de l'oposició boicotegi la segona fase.

stats