Internacional 30/10/2012

L'últim malson d'unes eleccions molts ajustades

Peter Baker
2 min
L'últim malson d'unes eleccions molts ajustades

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEn una campanya de resultat incert, els candidats a la Casa Blanca veuen sorgir un nou problema imprevist: una monstruosa tempesta que pot tirar per terra dos anys de feina i més de 1.500 milions d'euros invertits. Malgrat la meticulosa planificació, les acurades estratègies, les enquestes, la publicitat i tots els esforços fets per aconseguir vots, les eleccions podrien donar un resultat que desafia totes les expectatives i pronòstics.

L'aproximació de l'huracà va recordar als candidats fins a quin punt la democràcia està fora del seu control. "Òbviament, creiem que com més gent participi a les eleccions millor -va dir David Axelrod, assessor del president-, i la tempesta pot ser perjudicial. Però per als 50 milions de persones que són al seu pas, hi ha preocupacions més immediates i potencialment greus que transcendeixen la política. Haurem d'esperar i veure'n l'impacte".

La tempesta va obligar els dos candidats a cancel·lar actes de campanya i, a una setmana de les eleccions, Obama s'enfronta a haver de compatibilitzar el seu paper com a candidat amb les funcions d'un president davant d'una emergència. Això podria beneficiar-lo o perjudicar-lo, segons com visquin els electors la seva actuació, i distreure l'atenció dels últims esforços dels dos contrincants per convèncer definitivament els votants.

Dubtes sobre el vot anticipat

Obama compta amb el vot anticipat per millorar les seves opcions de reelecció, però les apagades causades per l'huracà podrien allargar-se més d'una setmana i fins i tot arribar fins al mateix 6 de novembre en alguns llocs. A ningú se li escapa que Virgínia, un dels estats amb més disputats, pot ser una de les zones més afectades per la tempesta.

Però la meteorologia és només un dels imponderables de l'última setmana de campanya. És molt probable que en la jornada electoral no es conegui el guanyador immediatament i que el resultat en més d'un estat sigui tan ajustat que calgui esperar als recomptes oficials, que es poden allargar més enllà de la nit electoral.

stats