Internacional 24/05/2015

Malàisia troba fosses comunes amb un centenar de cossos de refugiats birmans

Tailàndia deté 40 traficants de persones, la majoria polítics locals

Agències
2 min

Kuala LumpurLa policia de Malàisia ha descobert fosses comunes a prop de la frontera amb Tailàndia, on se sospita que s'han enterrat refugiats que havien estat tancats en camps de detenció establerts per acollir els immigrants provinents de Birmània i Bangla Desh que es juguen la vida creuant el golf de Bengala fugint de la violència i la misèria. A més, també s'ha localitzat 17 camps il·legals que es dedicarien al tràfic de persones.

El ministre de l'Interior malaisi, Ahmad Zahid Hamidi, ha assenyalat que ha obert una investigació per intentar identificar el centenar de cadàvers que han aparegut en 30 grans tombes a l'estat nord de Perlis, que limita amb Tailàndia, segons avança el diari 'Utusan'.

Zahid va apuntar que la policia treballa amb la hipòtesi que les víctimes han mort en els campaments que s'han obert "durant els últims cinc anys" en aquesta àrea fronterera. "Per descomptat que crec que hi ha malaisis involucrats", ha assenyalat el ministre en ser preguntat sobre la participació de ciutadans locals en les morts.

L'àrea on s'han localitzat les fosses és una ruta utilitzada per contrabandistes que transporten immigrants en vaixell des de Birmània, la majoria pertanyents a l'ètnia musulmana apàtrida rohingya, perseguida en el seu propi país.

L'arribada d'aquests refugiats ha suposat una crisi humanitària en aquesta regió del Sud-est Asiàtic, amb 8.000 persones a la deriva perquè cap país els autoritzava a atracar a les seves costes. Finalment, i després de crides a la solidaritat fetes per l'ONU, el primer ministre de Malàisia, Najib Razak, es va comprometre a rescatar i assistir aquestes persones, que fa dies que viatgen en condicions infrahumanes, sense menjar ni aigua i amuntegats en espais ínfims.

En canvi, Tailàndia, que de moment es nega a acollir els immigrants a la deriva en vaixells, ha detingut almenys 40 persones, majoritàriament polítics locals, relacionats amb el tràfic humà. Segons l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), unes 25.000 persones van salpar en vaixells des de Bangla Desh i Birmània durant el primer trimestre de 2015, el doble del nombre registrat en el mateix període de l'any passat.

stats