Internacional 30/10/2013

Manel Ollé: "Que es pugui atacar Tiananmen mostra la debilitat del govern"

C.r.s.
1 min
Manel Ollé és professor en història i cultura xinesa a la UPF.

Té credibilitat la pista uigur?

Podria ser. Són els únics que han atemptat així, als anys 90 van fer esclatar un autobús a la plaça. Aquest cop, segons els testimonis, el totterreny va entrar per atropellar gent, accelerant, fins que va esclatar.

¿Fins ara les seves reivindicacions eren lluny de la capital?

La tensió es concentra a la regió de Xinjiang. A l'abril hi va haver un alçament amb 21 morts. El 2009, unes 200 persones van morir-hi. I la repressió de Pequín segueix.

¿L'atemptat podria incrementar l'estigmatització dels uigurs?

Segurament. En general els xinesos no els veuen amb simpatia. Fa uns anys encara se'ls veia als carrers, fent de venedors ambulants, però han desaparegut de la vida pública.

¿Pequín podria haver atribuït l'atac a uigurs per amagar alguna cosa?

Podria ser. També és cert que venim d'un any que ens ha donat sorpreses. Encara que hagin estat uigurs, el sol fet que hagin pogut atacar a Tiananmen mostra la debilitat del govern. Hi ha turbulències internes que permeten coses que fa uns anys no haurien passat. La fugida del dissident cec Chen Guangcheng quan era sota arrest domiciliari, per exemple. Són coses que no passen si a ningú no li interessen. Algú pot ajudar que passin si vol debilitar el poder. Darrerament hi ha tensió per la possible detenció de l'home que controlava els serveis secrets, lligat a Bo Xilai. Tot són teories, però s'han de tenir en compte.

stats