Internacional 16/12/2012

María Corina Machado: "Si Chávez no pot assumir el poder hi haurà una crisi política severa"

Futur "El model chavista no és viable, amb Chávez o sense" Relleu "El successor no l'estableix Chávez designant Nicolás Maduro, sinó el poble de Veneçuela"

C.s.
2 min
La diputada María Corina Machado és membre de l'aliança opositora que lidera Capriles.

María Corina Machado (Caracas, 1967) és la diputada opositora amb menys pèls a la llengua i de les més conservadores del Parlament veneçolà. El 2011 no va dubtar a encarar-se al president, a qui va dir que "expropiar és robar", una frase que es va convertir en un hit de la seva precandidatura presidencial. La " pijeta ", com l'anomenava Chávez, era la seva rival preferida, però finalment va ser Henrique Capriles qui li va prendre el lloc a les primàries.

¿Hi ha més obertura informativa per part del Govern sobre la salut del president?

Hi ha més informació que les altres vegades, però no prou. No ens val el relat d'un ministre o d'un vicepresident, la informació hauria de venir de manera fiable de l'equip mèdic que el tracta.

Com afecta aquesta situació el país?

Si finalment arriba l'escenari que el mateix president va manifestar que no pogués assumir les funcions de l'executiu i es declarés la seva absència, crec que inevitablement es produiria una enorme incertesa que podria conduir a una crisi política severa.

Què li sembla Nicolás Maduro com a successor?

El successor no l'estableix Hugo Chávez, sinó el poble de Veneçuela. Hi ha tensions dins de l'oficialisme i la nostra posició és molt ferma: no podem permetre un militarisme continuat ni un sector submís i entregat al comunisme castrista.

Hi haurà chavisme sense Chávez?

El model chavista no és viable, amb Chávez o sense, perquè és contrari a la vocació democràtica que tenim els veneçolans.

¿Henrique Capriles ha de ser el candidat opositor?

És inoportú parlar de candidatures en aquest moment. És evident que no hi hauria temps ni recursos per tornar a celebrar unes altres primàries, però des de l'aliança opositora tenim clar que ha de prevaler la sensatesa i la sortida d'aquest règim.

L'oposició creixerà avui?

Sabem que participem en unes eleccions en unes condicions terriblement adverses. No són lliures, ni netes ni justes, però esperem que les nostres forces surtin enfortides.

stats