FRANÇA
Internacional 03/07/2013

Marine Le Pen també serà jutjada per odi racial

El Parlament Europeu aixeca la immunitat a l'eurodiputada francesa i líder del Front Nacional

Laia Forès
2 min

Brussel·lesMarine Le Pen podrà ser jutjada a França per un presumpte delicte d'incitació a l'odi racial. El Parlament Europeu, una institució que habitualment defensa la llibertat d'expressió, va aixecar ahir la immunitat parlamentària a la presidenta del partit d'extrema dreta Front Nacional (FN), filla de l'històric líder de la formació, perquè pugui ser jutjada al seu país per unes declaracions que va fer el 2010 en què va comparar les pregàries que fan els musulmans al carrer amb l'ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial. "Tot i que sense soldats ni blindats", va assegurar Le Pen.

Amb la decisió, l'Eurocambra "no pren cap posició" sobre el fons de la qüestió, sinó que es limita a aixecar la immunitat a una eurodiputada per uns fets que no tenen res a veure amb la seva activitat parlamentària, segons va voler deixar clar l'eurodiputada sueca encarregada del dossier de Le Pen. De fet, el Parlament va aixecar la immunitat per una àmplia majoria.

Crítiques de l'FN

Tot i aquest aclariment, el Front Nacional va emetre un dur comunicat contra el Parlament Europeu per haver permès que la líder d'extrema dreta -molt polèmica també a Estrasburg- pugui ser jutjada per les seves declaracions contra els musulmans. "La decisió expressa la por creixent de l'oligarquia davant de l'ascens irresistible d'un moviment patriota que fa alta i forta la veu del poble i proposa solucions reals als problemes dels francesos", deia el comunicat de l'FN.

Marine Le Pen va jugar el seu paper de provocadora i va assegurar en un comunicat que la decisió de l'Eurocambra és un premi. "Aquest Parlament només aixeca la immunitat als seus adversaris polítics i és una espècie de medalla que em penjo a la meva jaqueta", va assegurar la líder del Front Nacional.

Després de la votació, que Marine Le Pen va veure asseguda a l'hemicicle al costat del seu pare, la diputada no va prendre la paraula però sí que ho va fer el seu company de partit, Bruno Gollnisch, i va ser per criticar que el procediment era propi de la Unió Soviètica. Gollnisch, que també ha perdut la immunitat en dues ocasions, es queixava que Marine Le Pen no s'hagués pogut defensar sobre el fons de la qüestió.

L'eurodiputada segueix el camí del seu pare, Jean-Marie, que el 2005 també va ser jutjat per un delicte d'incitació a l'odi racial per haver dit que les cambres de gas només eren un detall del nazisme. En aquell cas el progenitor de la líder d'extrema dreta va ser condemnat a una multa de 10.000 euros. La majoria d'experts citats per la premsa francesa posen en dubte que, si és declarada culpable, el cas acabi amb una pena de presó.

El Front Nacional, un partit amb un discurs clarament contrari a la immigració, podria ser una de les forces més votades a França a les eleccions europees de l'any que ve, segons auguren les enquestes.

stats