VIOLÈNCIA INSURGENT
Internacional 22/05/2012

Massacre a la capital del Iemen amb la firma d'Al-Qaida

R.f. Worth / A. Cowell
2 min
La policia forense iemenita recull proves al lloc de l'atemptat, una plaça cèntrica de Sanà on es feia una marxa militar.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEl Iemen va viure ahir un dels pitjors atacs terroristes dels últims anys quan un suïcida -vestit de soldat iemenita- va immolar-se enmig de l'assaig d'una marxa militar en el moment que passava per davant del palau presidencial a Sanà, la capital del país. El ministeri de Defensa va informar de més de 96 morts i centenars de ferits.

Les sospites van recaure directament en la branca d'Al-Qaida al Iemen, que està en peu de guerra des de fa deu dies contra els militars iemenites pel control de les ciutats meridionals del país, on els enfrontaments han deixat desenes de víctimes civils. Els Estats Units, preocupats per la influència cada vegada més gran de la xarxa islamista radical al Iemen, han col·laborat amb el govern de Sanà en una dura campanya d'atacs aeris amb drones i assistència militar.

L'atac suïcida va provocar una autèntica carnisseria al cor de la capital, que fins ara s'havia salvat del pitjor de la violència insurgent. "He vist braços i cames escampades per tot arreu", va explicar un jove soldat anomenat Jamal. "Els ferits estaven apilonats els uns sobre els altres, tots plens de sang. Era horrible". Un vídeo penjat a YouTube gravat en el moment de l'atemptat mostrava una multitud corrent histèrica i una pila d'uniformats inconscients sobre l'asfalt.

Atac als instructors dels EUA

L'atac arriba enmig d'una campanya intensa de l'exèrcit del Iemen, amb supervisió nord-americana, per recuperar una ciutat del sud del país controlada per milícies aliades amb la branca d'Al-Qaida al Iemen.

El centre de Sanà va explotar just després que el departament de Defensa dels Estats Units confirmés que tres civils nord-americans que s'encarreguen d'entrenar els guardacostes iemenites fossin atacats diumenge per un grup d'homes armats al port de Hodeida. Un portaveu del Pentàgon, Bill Speaks, va informar que les ferides no eren importants. Prèviament, oficials iemenites havien assenyalat que els instructors eren membres dels guardacostes dels EUA, cosa que aquest cos va negar categòricament.

L'explosió, que va agafar les forces de seguretat del Iemen completament per sorpresa, tenia la intenció de dinamitar la moral d'unes tropes indignades per uns salaris baixos, maltractaments generalitzats i una situació de gran corrupció entre els oficials. Hores després de l'atac, el nou president del Iemen, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, va anunciar el cessament de quatre alts càrrecs per no haver vetllat per la confiança entre les seves files. Al-Hadi va prendre el poder al febrer després que el dictador Ali Abdul·lah Sàleh acceptés el pla de transició dels països del Golf i marxés a viure als Estats Units.

La setmana passada, el ministeri de Defensa del Iemen va alertar de la presència d'un suïcida voltant per la capital. El que no queda clar és si era la mateixa persona que va causar l'atemptat d'ahir.

Comandats pel nebot de Sàleh

Segons els testimonis, l'atacant es va passejar per la part oest de la plaça Sabaïn vestit de militar i va detonar el seu cinturó explosiu just abans que el ministre de Defensa, Nasser Ahmed, i els seus subordinats s'unissin a les tropes. La majoria dels morts eren membres de l'Organització Central de Seguretat, una força militar comandada per Iahya Sàleh, nebot de l'expresident, segons van informar diferents supervivents.

El modus operandi d'aquest atemptat segueix els comesos contra les forces de l'OTAN a l'Afganistan, on els insurgents utilitzen normalment uniformes de l'exèrcit per infiltrar-se.

stats