GUERRA A SÍRIA
Misc 22/09/2016

Màxima tensió a l’ONU entre Rússia i els EUA

Kerry reclama una zona d’exclusió aèria a Síria per distribuir ajuda humanitària i recuperar l’alto el foc

i
Jaume Masdeu
3 min
Màxima tensió  a l’ONU entre Rússia i els EUA

Nova YorkEl xoc entre les posicions dels Estats Units i Rússia, que s’ha fet evident en la reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, augmenta la tensió diplomàtica i complica encara més les gestions per recuperar l’alto el foc a Síria. Tres bombardejos consecutius han acabat amb la fràgil treva aconseguida amb l’acord russo-nord-americà del 12 de setembre a Ginebra. El primer bombardeig és el de dissabte passat, quan avions nord-americans van matar 60 soldats del règim sirià. El Pentàgon va reconèixer l’error i es va disculpar. El segon atac, el patit dilluns a la nit per un comboi humanitari a Urum al-Kubrah, a l’oest d’Alep, que va portar l’ONU a suspendre tota la seva ajuda humanitària al país. L’atac no té autor reconegut però els EUA acusen directament Rússia. I el tercer, el més recent, és el que dimarts a la nit va matar cinc treballadors d’un centre mèdic, també prop d’Alep, perpetrat per avions no identificats.

En la sessió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides d’ahir, el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, va reclamar l’establiment d’una zona d’exclusió aèria al nord de Síria. Planteja prohibir als avions del govern sirià sobrevolar les àrees controlades per l’oposició. Aquest moviment permetria, segons Kerry, rebaixar la tensió i facilitaria la distribució d’ajuda humanitària a una població que ho necessita desesperadament. Kerry va fer un discurs agressiu amb crítiques molt directes a Rússia. Després que el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, acusés l’oposició siriana de violar l’alto el foc i demanés “una investigació seriosa i imparcial” sobre l’atac al comboi, Kerry va dir que, en sentir el seu col·lega rus, tenia la sensació que vivien “en universos paral·lels”. Kerry va considerar que l’atac al comboi humanitari genera “dubtes profunds” sobre si Rússia i Síria estan a l’altura de l’acord de Ginebra, però que encara creu que hi ha possibilitats de trobar una sortida a aquesta “carnisseria”.

El secretari d’Estat nord-americà va criticar les múltiples versions ofertes per Moscou sobre el bombardeig al comboi. Per a Kerry, si algú creu que la situació a Síria no pot empitjorar s’equivoca, i ara és “el moment de la veritat”. “No podem deixar que els sabotejadors prevalguin”, va afegir, tot garantint que els Estats Units estan disposats a renovar els esforços per assegurar un alto el foc que permeti la distribució d’ajuda humanitària.

Tot i la seva duresa, John Kerry no va arribar a acusar públicament Rússia de ser la responsable del bombardeig sobre el comboi de l’ONU, però fonts del govern nord-americà sí que assenyalen l’aviació russa com a autora de l’atac. Basant-se en dades d’intel·ligència, els Estats Units, que controlen les 24 hores l’espai aeri sobre Síria, han informat de la presència de dos avions d’atac russos SU-24 sobre el comboi en el moment de l’atac. Si a aquesta dada s’hi afegeix que aquest tipus de bombardeig es considera massa sofisticat per als aparells del règim sirià, la conclusió és clara, el dit acusador apunta a Rússia.

Diverses versions de Moscou

Moscou nega qualsevol responsabilitat en aquest atac -que va matar més de 20 civils i va destruir 18 dels 31 vehicles que conformaven el comboi humanitari-, i ha anat donant successives versions dels fets. Primer un comunicat del ministeri d’Exteriors va afirmar que “ni avions russos ni sirians” havien participat en un bombardeig contra un comboi de l’ONU al sud-oest d’Alep”. Després el ministeri de Defensa va suggerir una relació del comboi amb els rebels sirians, en publicar un vídeo on apareix un vehicle que transporta un morter circulant al costat del comboi.

L’atac va provocar la suspensió immediata de la distribució d’ajuda humanitària, amb les repercussions que aquesta interrupció té per a la població civil.

Aquell comboi portava menjar i ajuda mèdica per a 78.000 persones a l’est d’Alep, on s’estima que hi ha 250.000 civils que pateixen greus penúries a causa del setge establert pel govern de Baixar al-Assad.

Una situació que dimarts va fer exclamar al secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, en el seu discurs davant l’Assemblea General: “Just quan penses que no pot anar a pitjor, el llindar de la depravació s’enfonsa encara més”.

stats