Internacional 26/04/2017

May anteposa un "govern fort i estable" a una "coalició del caos"

La primera ministra britànica i el líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, protagonitzen el segon i darrer debat cara a cara abans de les eleccions del 8 de juny

Quim Aranda
4 min
El Parlament britànic acaba de viure el darrer enfrontament entre Theresa May i Jeremy Corbyn abans de les eleccions del 8 de juny. / AP

LONDRES"Lideratge fort i estable". Aquest ha sigut el mantra que la primera ministra britànica, Theresa May, ha anat repetint una vegada i una altra durant la darrera sessió de control del Parlament britànic abans que el 2 de maig es dissolgui a mitjanit. El d'avui, quan encara no s'han tancat, ha estat el segon i darrer debat directe entre May i Jeremy Corbyn, líder laborista, abans de les eleccions del 8 de juny.

May ha assegurat que no prendrà part en cap dels enfrontaments televisats que cadenes com Channel 4 i la BBC programaran durant la campanya electoral.

En la primera intervenció, Jeremy Corbyn ha repetit una tàctica que ja havia emprat en altres ocasions, aleshores amb prou èxit, en sorprendre David Cameron, avui amb menys impacte. Es tracta de la lectura de cartes que els ciutadans li han adreçat, i ha aprofitat les seves preocupacions per etzibar preguntes concretes a la 'premier'.

Per exemple, davant del comentari d'un tal Christopher sobre el nivell dels salaris i la impossibilitat de mantenir un mínim nivell de vida tot i tenir feina, May ha respost amb la seva fórmula màgica. "L'elecció a què ens enfrontem és entre un govern fort i estable, que garanteixi una economia sòlida i el benestar" dels britànics i un "govern feble, una coalició del caos i un Brexit caòtic".

"Un lideratge fort, però, és tenir cura dels que menys tenen, no dels que tenen més", li ha etzibat Corbyn, i li ha recordat la reducció de l'impost de transmissions patrimonials que ha impulsat el govern 'tory'. "Un govern laborista per a la majoria o un govern conservador per a uns pocs, per als rics, aquesta és la veritable tria en les eleccions", ha afirmat Corbyn. I repetint una frase que ja va emprar en el seu primer míting electoral, la setmana passada , "molta gent creu que el sistema està manipulat en contra seva".

La sessió ha sigut un diàleg de sords més aviat estèril, que sembla que ha ajudat ben poc les ja minses aspiracions de Corbyn de conquerir el 10 de Downing Street, si més no d'acord amb les enquestes. Tot i que el cap laborista ha fet preguntes relatives a un tema molt actual, com és la manca de fons per al finançament de les escoles públiques a Anglaterra, la cap de govern ha sortit amb xifres impossibles de demostrar o discutir durant un format com el tradicional de la sessió de control dels Comuns.

En qualsevol cas, May ha assegurat que "el govern conservador ha proveït 1,8 milions de noves places escolars d'un estàndard molt alt." La realitat, però, és que en les darreres setmanes moltes escoles públiques han adreçat als pares dels alumnes una carta amb la sol·licitud d'aportacions econòmiques per cobrir activitats extracurriculars que fins ara eren gratuïtes. Aquest mateix corresponsal n'ha rebut una de la Greenleaf Primary School, on la seva filla cursa sisè any.

El repte de l'SNP sobre les pensions

Les pensions i les llistes d'espera a la sanitat pública han sigut altres temes que Corbyn i el portaveu del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Angus Robertson, han tret al llarg de les seves intervencions. May, un cop més, ha volgut exhibir un expedient impecable, i ha insistit també en la idea que "qualsevol vot per a ell [Corbyn], és una vot per al caos, per a un govern de coalició caòtic entre els liberaldemòcrates, els nacionalistes escocesos i els laboristes". Robertson, però, s'hi ha tornat recordant a la primera ministra que "ha fallat en garantir les tres clàusules" amb què el govern conservador va protegir els ingressos dels pensionistes en les eleccions del 2015. May, com ha sigut habitual al llarg del debat, ha tornat a exhibir xifres impossibles de rebatre: "El govern conservador ha millorat en 1.250 lliures a l'any la pensió de l'Estat".

Les enquestes publicades avui situen els conservadors en 49 punts d'intenció de vot pels 26 dels laboristes. L’anàlisi de les dades fa que els especialistes indiquin una majoria mínima d'una cinquantena llarga de seients per part dels 'tories'. Potser una altra de les dades significatives és la pèrdua de pes del nacionalisme escocès, que veuria com el partit que lidera Ruth Davidson recuperaria alguns dels escons que ara són en mans dels nacionalistes. De fet, el repte de l'SNP és majúscul en la propera confrontació, ja que aspirar a revalidar els històrics resultats aconseguits el 2015, en què va obtenir 56 dels 59 diputats en joc a les circumscripcions d'Escòcia.

A preguntes de l'únic diputat de l'UKIP que hi havia al Parlament i que la setmana passada va abandonar el partit, Douglas Carswell, May s'ha reafirmar en el fet que conduirà el país fora de la UE i recuperarà "la sobirania i el control de les fronteres".

Una vegada més, l'enfrontament entre May i Corbyn ha posat de manifest l'estratègia dels dos partits majoritaris. May s'ha presentat com la garantia d'un govern fort i d'una economia estable i Corbyn com el candidat amb què potser no compta ningú però que, com ja va succeir en les dues eleccions primàries en què va resultat escollit cap del laborisme, té possibilitats de fer saltar la sorpresa recollint la veu dels insatisfets i d'aquells que es consideren els marginats del sistema. La tasca de Corbyn, però, és titànica.

stats