Internacional 05/10/2012

Mensur Akgün: "Erdogan no començarà una guerra contra Síria pel seu compte"

Cristina Mas
1 min
Mensur Akgün: "Erdogan no començarà una guerra contra Síria pel seu compte"

Mensur Akgün és director del Global Political Trends Center d'Istanbul. És a Barcelona per participar en la conferència de la xarxa Euromesco, organitzada per l'Institut Europeu de la Mediterrània.

¿Fins a on pot arribar el xoc entre Turquia i Síria?

Turquia no anirà a la guerra amb Síria pel seu compte. Es limitarà a represàlies proporcionades. Portarà el tema a l'ONU i al Consell de Seguretat, i no anirà a un conflicte unilateralment. Però si aquests incidents es repeteixen, poden ser el pretext per a una intervenció internacional, en el marc de l'OTAN. I això no es decidirà fins després de les eleccions nord-americanes.

Vostè parla del marc de l'OTAN, però s'especulava amb una intervenció de la Lliga Àrab.

Es podria organitzar una coalició conjunta, però el que és evident és que ni els països àrabs ni Turquia no tenen cap opció militar contra l'exèrcit sirià, que manté la seva capacitat antiaèria i segurament disposa d'armament químic. A més, els països del Golf han de ser prudents perquè Baixar al-Assad té un ferm aliat en l'Iran.

¿L'acció turca té una lectura en la política interna?

Erdogan no pot aspirar a un quart mandat de primer ministre, perquè la Constitució turca l'hi prohibeix. O es retira o es postula per a president. I està intentant canviar la Constitució per avançar cap a una república presidencialista.

I l'opció d'armar els rebels?

Potser els estan donant algunes armes, però mai els subministraran una capacitat decisiva. L'oposició no dóna garanties de futur.

stats