ACORD ‘IN EXTREMIS’
Internacional 14/07/2015

Merkel venç a Brussel·les, però ara ha de guanyar a Berlín

La cancellera compta que el Bundestag aprovarà el nou rescat

Isaac Lluch
3 min
Merkel venç a Brussel·les,  però ara ha de guanyar a Berlín Tensió amb els socis socialdemòcrates per  la proposta d’un ‘Grexit’

BarcelonaAngela Merkel es troba en el moment més complex dels seus deu anys com a cancellera alemanya. Després de mesos de tortuoses negociacions i d’una última marató de 17 hores de tenses converses a Brussel·les, la cap del govern alemany per fi ha aconseguit que el seu homòleg hel·lè, Alexis Tsipras, es plegués a dur a terme dures reformes a Grècia i sotmetre’s a un exhaustiu control per part dels creditors.

Merkel i el seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, han acabat imposant les condicions que exigien, però el descontentament a les files conservadores de la CDU/CSU és cada cop més gran davant l’aprovació d’un tercer rescat per a Grècia.

Tot i així, no s’exposarà a una moció de censura en la sessió extraordinària al Bundestag (Cambra Baixa) que està prevista per divendres. La cancellera no vol afegir dramatisme al debat sobre l’acord amb Atenes que tindrà lloc aquell dia al Parlament alemany. És cert que la resistència a la seva recepta per a Europa cada vegada és més notòria dins del seu propi partit, però al capdavall la CDU/CSU mai no l’ha deixat a l’estacada i és difícil d’imaginar que ho faci ara, que ve de mostrar la seva autoritat a Brussel·les.

Merkel va recomanar ahir “amb tot el convenciment” al Bundestag que doni la llum verda al pla per iniciar les negociacions per un tercer paquet de rescat a Grècia, que tindrà un volum de fins a 86.000 milions d’euros. En la història de les votacions al Bundestag sobre l’ajut al país hel·lè, Merkel s’ha topat amb una oposició creixent. El maig del 2010, 4 diputats de la CDU/CSU van votar no ; el febrer del 2012 en van ser 13, el novembre del 2012, 12. Al febrer passat, ja amb un govern de Gran Coalició amb els socialdemòcrates (SPD), fins a 29 diputats de la CDU/CSU van votar en contra de la recomanació de Merkel. Però al capdavall, la necessària majoria simple mai no va perillar. Els partits del govern alemany compten amb una majoria del 80% a la cambra baixa, per la qual cosa es dóna per fet que la votació tirarà endavant ara també sense problemes, malgrat les reticències.

La imatge autoritària

L’oposició de L’Esquerra i Els Verds va criticar durament l’acord de l’eurozona amb Grècia. “Merkel, Schäuble i Gabriel (vicecanceller socialdemòcrata) han cremat en dos dies i mig la confiança que va ser erigida en 25 anys. L’alemany odiós, sense cor, autoritari té de nou una cara i és la de Schäuble”, va dir el president d’Els Verds al Parlament Europeu, Reinhard Bütikofer.

Amb la seva dura postura, Merkel i Schäuble es van arriscar a dividir profundament l’eurozona. El ministre alemany de Finances, amb el vistiplau de la cancellera, va suggerir dissabte una sortida temporal de Grècia de l’euro. Mai un país havia estat tan amenaçat en aquests termes. El Grexit va estar suposadament més a prop del que s’ha sospitat. Segons el Financial Times, Merkel i Tsipras van voler trencar el diàleg quan portaven 14 hores de reunió. La cancellera va lluitar per estalviar als ciutadans alemanys cada cèntim en l’ajut a Grècia. Ara la qüestió entre l’opinió pública és com de car li sortirà a Alemanya millorar de nou la imatge internacional.

Tensió amb els socis socialdemòcrates per la proposta d’un ‘Grexit’

La proposta d’un Grexit temporal del ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va crear confusió a Berlín. El vicecanceller socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, primer va assegurar que coneixia el document i després que no. Per a Schäuble en les negociacions a Brussel·les només hi havia dues opcions: o Grècia millorava les seves propostes de reformes urgentment o el país havia d’abandonar l’eurozona un mínim de 5 anys. El vicepresident de la fracció socialdemòcrata al Bundestag, Hubertus Heil, va piular indignat: “Schäuble no juga correctament: el seu pla de Grexit no té el suport de l’SPD”.

stats