CRISI DE L'EURO
Internacional 24/08/2012

Merkel i Hollande collen Grècia

A escasses hores de la visita del premier grec, Andonis Samaràs, a Berlín, la cancellera alemanya i el president francès van consignar ahir que Atenes no pot afluixar el seu rumb de reformes.

Isaac Lluch
3 min
Merkel  i Hollande collen Grècia

BERLÍNÉs l'últim acte. La unió monetària europea perfila les, probablement, setmanes més importants de la seva història recent i el carrusel de viatges i escenificacions dels grans protagonistes ja ha començat. Angela Merkel i François Hollande. François Hollande i Angela Merkel. Els dos líders van demostrar ahir a Berlín unitat en la lluita contra la crisi de l'eurozona, almenys de portes enfora. La coreografia de la trobada va confirmar, per fi, el convenciment que la crítica conjuntura econòmica que s'arrossega només pot ser superada si tots els actors combinen esforços.

Ahir, a la setena planta de la cancelleria alemanya, Merkel i Hollande van augmentar plegats la pressió sobre Grècia. Tots dos es van afanyar a saludar-se afectuosament i van creuar mirades còmplices, tot i l'enlluernament que provocaven els últims raigs del sol del dia, que travessaven els vidres de la seu central del govern alemany.

Sí, va ser un esforç per estendre una aparença d'harmonia. No obstant, les dues declaracions oficials que van fer davant la premsa els dos líders van ser curtes i meridianes. " Merci ", es va acomiadar en francès Merkel abans de desaparèixer amb el seu convidat. "No ens avorrirem", havia bromejat la cancellera sobre la quantitat de temes que havien de parlar en el sopar.

Grècia forma part del rerefons de tot. Sobretot Merkel va mantenir la seva línia dura, per bé que Hollande també va deixar ahir en suspens Samaràs, que precisament avui visita Berlín i demà París.

Samaràs ha procurat en les últimes hores rentar la imatge del seu país. A la premsa alemanya el premier hel·lè ha intentat pregonar que Atenes s'ha fet mereixedora de més confiança en aplicar rigorosament les seves espartanes -o prussianes- reformes estructurals. Samaràs ha pregat tenir més temps per complir els acords d'austeritat pactats, i fins i tot, en una entrevista al Süddeutsche Zeitung , ha garantit "personalment" que Grècia tornarà els crèdits d'ajut a Alemanya.

Però Merkel s'ha ablanit poc. És important, va dir ahir la cancellera alemanya, que "tots complim amb les nostres obligacions". "Animo Grècia a avançar en el camí de reformes que ja ha collat molt els grecs", va esperonar la cap del govern germànic. Al seu costat, Hollande va concedir que "depèn dels grecs fer l'esforç que és essencial per complir l'objectiu" que Grècia es mantingui a l'eurozona.

Una entesa només aparent

Merkel i Hollande van voler posar-se d'acord ahir abans de trobar-se de manera individual en les pròximes hores amb Samaràs. Però no estan tan units com van fer veure. "Volem, vull que Grècia es quedi a l'eurozona. Aquesta és la meva voluntat", va destacar el president francès. La cancellera alemanya, va evitar, en canvi, fer una declaració tan clara. La líder de la Unió Democratacristiana (CDU) es va limitar a exhortar el govern d'Atenes a mantenir el seu programa d'austeritat.

Hollande va aprofitar per expressar la necessitat d'avançar en l'aplicació de les decisions preses a la cimera de Brussel·les del juny, particularment en l'àmbit bancari, per poder ajudar així països en dificultats, com Espanya. "Estem a favor d'anar més ràpid i més lluny en la supervisió bancària, juntament amb el BCE, i treballarem en això", va precisar, i no es va mullar més sobre eventuals concessions a Grècia. El president francès, igual que la cancellera, no va concretar la possibilitat de concedir més temps a Atenes.

En la cúpula del govern alemany aquesta opció de ser més conciliadors amb Grècia es va descartar de ple. El ministre federal de Finances, Wolfgang Schäuble, va raonar: "Donar més temps a Atenes no és cap solució. Implica perdre més diners". Pel titular del govern de Merkel, la qüestió és aconseguir la confiança dels mercats financers, i això passa per complir els acords. També en el mateix sentit es va pronunciar ahir el ministre d'Economia alemany, Philipp Rösler.

Per reblar el clau, el ministre de finances d'Holanda, Jan Kees de Jager, va instar Alemanya a mantenir la seva línia dura sobre Grècia. "Estem en contra de tornar a ajornar les mesures d'estalvi i les reformes econòmiques. Prorrogar les mesures correctes no ajuda a ningú, ni als grecs", va sostenir ahir Kees al Financial Times Deutschland.

stats