Internacional 19/05/2015

Merkel i Hollande reconeixen que cal més esforç per frenar el canvi climàtic

Alemanya, disposada a augmentar la seva aportació financera en el camí de la cimera de París

Reuters
2 min

BerlínCal una resposta més urgent i ambiciosa si el món vol complir amb el seu compromís de frenar el canvi climàtic, han dit aquest dimarts a Berlín la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el seu homòleg francès, François Hollande. Els dos líders han demanat a la resta de països que presentin compromisos clars de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a la cimera de l'ONU que s'ha de celebrar a París a finals d'any per establir un acord mundial contra l'escalfament global.

"A París veurem que cal un compromís més gran per assolir l'objectiu de limitar l'escalfament per sota dels dos graus que tenim sobre la taula", ha dit Merkel en un discurs davant el Diàleg Climàtic de Petersberg, sortit com un espai de debat informal anual per preparar les grans trobades de l'ONU, després del fracàs de la cimera de Copenhaguen de 2009.

Merkel creu que els països industrialitzats han de comprometre fons per ajudar els països en desenvolupament a fer front als efectes adversos del canvi climàtic, com inundacions i sequeres, si volen el seu suport a un acord global. La cancellera s'ha compromès a duplicar el finançament climàtic per a l'any 2020 respecte a 2014, fins als 4.000 milions d'euros. Els països rics s'han compromès a mobilitzar uns cent mil milions de dòlars per frenar el canvi climàtic però per ara només n'han aportat una desena part.

La cancellera alemanya també ha obert la porta al fet que la UE elevi els seus compromisos de reducció d'emissions, que de moment plantegen reduir "almenys" en un 40% el CO2 emès l'any 2030 respecte dels nivells de 1990.

En una declaració conjunta, els dos líders també han reivindicat que el Sistema de Comerç d'Emissions de la Unió Europea (ETS) s'estengui a altres regions per ajudar a la transició cap a una economia lliure de carboni aquest segle. El sistema funciona donant a les plantes d'energia, fàbriques i línies aèries a Europa una assignació anual per cada tona de gasos d'efecte hivernacle. No obstant això, un excedent de drets d'emissió ha deprimit el preu a l'ETS i ha fet que sigui més barat cremar carbó que canviar a combustibles més ecològics.

stats