EUROPA
Internacional 24/03/2015

Merkel i Tsipras obren un nou capítol en la relació Berlín-Atenes

La cancellera i el ‘premier’ grec subratllen la voluntat de treballar en harmonia

Isaac Lluch
4 min
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, rebut per la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb honors militars ahir a Berlín.

MunicAngela Merkel i Alexis Tsipras es van esforçar ahir a suavitzar les tensions existents entre Alemanya i Grècia. En la primera visita oficial del cap de govern hel·lè a Berlín, els dos líders polítics van escenificar un nou inici en la relació d’aquests dos pols de l’eurozona. Amb elegància i força claredat, la cancellera alemanya i el premier grec van emfatitzar la necessitat de treballar plegats per vèncer prejudicis i posar sobre la taula la diversitat d’opinions sobre com sortir de la crisi. Cap dels dos va fer concessions públiques a l’altre ni es van creuar promeses. Tampoc es va sentir a dir que Grècia ha de romandre a l’eurozona, ni es va comunicar cap acord concret de la trobada. “Ens hem d’entendre millor. No hi ha cap més camí que el diàleg per superar les dificultats existents”, va destacar Tsipras, mentre que Merkel va pregonar el bon desig que tenen els alemanys que “Grècia sigui forta i tingui creixement”.

Enmig de paraules conciliadores, els dos líders es van sentir prou còmodes a l’hora de buscar la proximitat de l’altre. “Ni els grecs som mandrosos ni els alemanys són culpables de les desgràcies i de la situació penosa a Grècia. Hem de treballar molt per superar aquests horrorosos estereotips”, va assegurar Tsipras. Contràriament a la imatge que pot projectar, “Merkel escolta i vol ser constructiva”, va precisar el cap del partit de l’esquerra alternativa de Syriza, que es desmarcava de les sàtires i les provocacions que tant des de Grècia com des de la mateixa Alemanya es fan de la cancellera. Tsipras va qualificar d’injusta la recent portada de Der Spiegel en què Merkel apareix, en un fotomuntatge, al costat d’oficials nazis a l’Atenes del 1941. “L’Alemanya actual no té res a veure amb la del Tercer Reich”, va exposar.

Les distàncies de Merkel

El cap del govern grec va intentar que Berlín assumeixi, això sí, un paper preponderant en la solució de la crisi, però Merkel va procurar distanciar-se de la presentació d’Alemanya com l’actor principal de la zona euro. Els organismes de contacte de Grècia són l’antiga troica i l’Eurogrup, i “Alemanya no és la institució que decideix si el programa de reformes grec és correcte i suficient”, va repetir amb insistència la cancellera. “En la qüestió de la liquiditat per a Grècia no puc fer sola cap aprovació vinculant”, es va excusar.

Ni Merkel ni Tsipras van parlar clarament sobre la llista de reformes que Atenes ha de presentar el mes que ve per tenir accés a més partides de les previstes en el programa d’ajuda. Abans de la trobada, això sí, Merkel es va mostrar “òbviament” interessada a escoltar personalment del seu interlocutor quines propostes podia plantejar.

Tsipras es va limitar a dir que Grècia durà a terme “reformes estructurals extenses”, si bé no es va estar de criticar que en els últims cinc anys d’austeritat el país no ha aconseguit solucionar els seus problemes. “També hi ha causes internes que expliquen l’enorme crisi a Grècia. Hem d’aconseguir una nova combinació política per derrotar aquesta desgràcia”, va apuntar Tsipras.

Segons diversos mitjans alemanys, el primer ministre grec va presentar informalment ahir a Berlín les propostes de reforma que estaria disposat a tirar endavant el seu govern a canvi de nous crèdits. Aquestes propostes sembla que combinarien apujades impostos, impuls d’obligacions impositives i privatitzacions. A més, els treballadors haurien d’anar a la jubilació, sota condicions, havent complert els 67 anys. Jubilar-se a partir dels 62 anys només seria possible per a aquells que n’hagin treballat un mínim de 40 anys.

Que la llista no hagi estat enviada abans a Brussel·les i que es pogués presentar ahir informalment a Berlín té una càrrega simbòlica. Merkel es va afanyar a recordar que ella sola no decideix, però a Tsipras no se li escapa el pes polític que té la cancellera i una reacció positiva de la líder alemanya es pot vendre a Atenes com un èxit en les negociacions.

Una altra qüestió que ni Merkel ni Tsipras van amagar que havien posat sobre la taula és la de les reparacions pels perjudicis alemanys a Grècia durant la Segona Guerra Mundial. La cancellera va refermar la posició del govern de Berlín de donar el cas políticament i jurídicament per tancat. No obstant això, la líder democratacristiana alemanya va assumir que el seu país té una responsabilitat pels crims nazis. “Alemanya pren seriosament la tasca de mantenir desperta aquesta consciència”, va indicar Merkel sense concretar res més. En aquest debat, Alexis Tsipras va assegurar que per a Grècia es tracta d’un tema “moral i ètic” i no té res a veure amb la crisi del deute.

El primer ministre grec va ser rebut amb honors militars a Berlín 57 dies després d’assumir el càrrec, i la reunió amb la cancellera es va allargar amb un sopar. Alexis Tsipras i Angela Merkel es van donar ahir un crèdit de confiança. Si més no, volen rellançar les relacions entre Alemanya i Grècia. O, com a mínim, no empitjorar-les.

stats