Internacional 18/10/2017

Merkel comença la negociació més difícil

La CDU de la cancellera inicia converses per formar govern amb liberals i ecologistes

Ara
2 min
Merkel  assisteix a un acte de la seva CDU després de les eleccions generals.

BarcelonaTres setmanes després de l'amarga victòria d'Angela Merkel a les eleccions que li obren la porta a un quart mandat, arrenca el compte enrere per intentar tancar un acord de govern. La cancellera alemanya comença les converses per convèncer els liberals de l'FDP i Els Verds de formar coalició amb els democratacristians de la CDU, que en els comicis del 24 de setembre van guanyar, malgrat que van perdre gairebé 1 milió de vots, que van emigrar cap a la ultradretana AfD, que per primer cop té seient al Bundestag federal.

Merkel arriba, no obstant, debilitada a la mesa de negociacions per la derrota que la seva formació va patir al ric land de la Baixa Saxònia, on els socialdemòcrates de Martin Schulz van poder salvar els mobles en un cicle electoral que els és advers. La negativa de Schulz a mantenir el pacte amb els conservadors de la cancellera ha fet que Merkel intenti explorar noves vies i socis de difícil entesa, i si arribessin a un acord es produiria una coalició inèdita, batejada com Jamaica perquè els colors representatius de les tres formacions formen la bandera del petit país caribeny. Les distàncies ideològiques són tan marcades que no s'espera que hi hagi acord fins d'aquí a unes setmanes.

La política migratòria és un dels punts més controvertits a l'hora de posar d'acord els tres partits. De fet, Merkel té una forta contestació a casa seva, amb els socis bavaresos de la CSU, que aposten per fixar un nombre limitat d'immigrants cada any. La proposta no compta ni amb el suport d'Els Verds ni amb el de la mateixa cancellera, que no s'ha arronsat davant de les crítiques internes i externes que li han plogut i que li han acabat passant factura electoral.

L'entesa serà difícil i els partits hauran de fer mans i mànigues per convèncer les bases que la signatura d'un pacte és una responsabilitat per garantir un govern estable. Els Verds van sortir amb la cua entre cames d'una experiència de govern amb els democratacristians a Baviera, en què no van aconseguir aprovar la seva proposta de reduir els impostos i es van quedar a les portes del Parlament a la legislatura posterior. No obstant, gairebé 4 de cada 10 alemanys creuen que Merkel no hauria d'acabar la legislatura que ara s'inicia, enfront del 44% que opina que sí, segons una enquesta recent publicada per l'empresa DPA.

El president dels liberals, Christian Lindner, ha presentat un document de cara a les negociacions de coalició en què el partit es declara orgullós d'haver recuperat la seva identitat en els últims 4 anys i d'haver-se tret de sobre la imatge d'estar disposats a qualsevol tipus de compromís per arribar al govern. A més, els liberals insisteixen en rebaixes fiscals d'entre 30.000 i 40.000 milions d'euros durant la legislatura. Dins de la CDU s'estima que el marge per a rebaixes fiscals està al voltant dels 15.000 milions d'euros, segons informa Efe.

Un punt en el qual tots estan d'acord és a demanar el tancament de 40 centrals termoelèctriques que funcionen amb carbó com una mesura per aconseguir les metes de reducció d'emissions, i en això tenen l'esperança de comptar amb el suport de Merkel.

Els Verds han optat per convocar un congrés després de les negociacions prèvies que hauran d'aprovar o rebutjar l'inici de negociacions formals de coalició.

stats