FUTUR D'EUROPA
Internacional 08/06/2012

Merkel vol més integració política a la Unió Europea

La cancellera alemanya, Angela Merkel, proposarà en la cimera europea de finals de mes avançar cap a una unió política. Merkel va donar per fet el naixement d'una Europa a dues velocitats.

Isaac Lluch
4 min
DE MENYS A MÉS EUROPA 
 La cancellera Merkel, que vol més Europa, ahir amb el premier britànic, David Cameron, que vol recuperar competències de la UE.

BERLÍNFeia molt de temps que Angela Merkel no tenia un vespre tan relaxat com el de dimecres, explicava ahir la revista alemanya Der Spiegel . La cancellera es va desplaçar a la veïna Polònia per sopar amb la selecció de futbol del seu país, que està concentrada per a l'Eurocopa, i va acabar expressant: "Durant la visita he sentit un meravellós esperit d'equip i molta cohesió".

Ahir al matí, a l'hora de l'esmorzar, i davant els espectadors de la televisió pública alemanya ARD, encara va parlar més d'unitat, i amb un component més transcendent: la cancellera espera de la pròxima cimera de la UE de finals de mes plans per a una Europa que no només estigui unida per l'euro.

Si bé, com és habitual abans de les reunions a Brussel·les, Merkel va preferir rebaixar-ne les expectatives, ahir va començar a mentalitzar tothom, inclosos els alemanys, que se cediran més competències nacionals a la Unió Europea. De retruc, va enviar un missatge al Regne Unit: ningú aturarà la feina feta per a una "unió política" a Europa i, si algun país bloqueja els avanços, es construirà una UE a dues velocitats.

Després de setmanes en què Merkel ha estat eclipsada pel flamant president francès, François Hollande, la crisi del deute a Grècia i la bancària a Espanya, la cancellera s'esforça per reconquerir el seu rol de gran gestora europea. Ahir va passar a l'ofensiva i es va afanyar a reclamar més Europa que mai i a dir que aquest és un procés que ja està en marxa. Cal, va resumir, ratificar com més aviat millor el pacte europeu per l'austeritat que complementi la unió monetària i arribar així a una unió política que doti Brussel·les de més capacitat de decisió.

Més competències per a Europa

"A poc a poc hem de cedir competències a Europa i donar-li més possibilitats de control", va indicar la líder del govern alemany. "Necessitem no només una unió monetària, sinó una anomenada unió fiscal , o sigui, més política pressupostària comuna", va insistir Merkel al magazín matinal de l'ARD.

Perquè aquest procés no s'encalli, la cancellera va promocionar una "Europa de dues velocitats". Al capdavall, ja s'han experimentat diversos ritmes d'integració en qüestions com la instauració de tractats com el de Schengen, que regula la lliure circulació, o amb l'euro, va postular Merkel. Seria bo "fer possible que tots participessin" en aquesta unió política. "Però no ens podem quedar aturats només perquè algun membre encara prefereixi no avançar amb la resta", va destacar la líder alemanya.

No és el primer cop que Merkel parla d'una Europa a dues velocitats. La tardor passada ja s'hi va referir amb l'expresident francès, Nicolas Sarkozy. Llavors, el discurs de tots dos mandataris era hegemònic a Europa i la possibilitat de velocitats diferents va aixecar indignació entre els socis més nouvinguts i els que són de fora de l'eurozona.

Les diferències entre els més integrats a la UE i els menys integrats "encara s'obriran més", va alertar Merkel, que, no obstant això, va deixar oberta la qüestió de què significa exactament una "unió política" i quines competències ha de cedir cada país.

Preparats per a la cimera

D'això se'n parlarà amb més precisió a la cimera de Brussel·les de finals de mes, on la Comissió Europea i el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, presentaran les seves propostes. Amb tot, Merkel va llançar ahir una galleda d'aigua freda als que esperen que aquesta reunió sigui decisiva en la resolució de la crisi. "No hi ha cap cimera capaç de resoldre-ho tot de cop", va avisar, i va recordar com van costar acords que ara semblen tan elementals com els de Schengen.

En aquest sentit, la cancellera va mostrar el ferm posicionament en el fet que l'ajustament i control de les finances públiques són necessaris per al creixement. "El creixement econòmic i la consolidació són dues cares de la mateixa moneda", va assegurar.

Merkel es va expressar així l'endemà d'una entrevista telefònica amb el president nord-americà, Barack Obama. Tant la Casa Blanca com el primer ministre britànic, David Cameron, volen veure com Europa es mou ràpidament cap a una solució de l'eurocrisi, però la cancellera prefereix una aproximació més metòdica.

Merkel i Cameron a Berlín

Cameron va participar ahir a Berlín, amb el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, i Merkel, en un fòrum amb estudiants europeus. Per bé que "les divisions polítiques i econòmiques entre el món anglosaxó i l'esfera germànica estan creixent" -segons apunta Fredrik Erixon, cap del Centre Europeu per a l'Economia i Política Internacional, tant el cap de govern britànic com la líder alemanya es van esforçar a transmetre els seus punts en comú.

Fins i tot Cameron va expressar clarament que no té "cap dubte que els països de l'eurozona volen una integració més profunda" i que això és bo per estabilitzar la moneda. Al mateix temps, el premier britànic va reiterar que el seu país no s'integrarà en el pacte fiscal ni en l'euro. Això sí, no es va estar d'exigir mesures més agressives i a curt termini per controlar la crisi. En aquesta qüestió, Merkel va coincidir a dir que "Alemanya està disposada a utilitzar els instruments ja creats per donar suport a l'eurozona".

stats