HOMENATGE A BERLÍN
Internacional 28/09/2012

Merkel fa seu l'europeisme de Kohl

Angela Merkel ha fet seu l'homenatge als 30 anys de l'accés de Helmut Kohl, pare de la reunificació, a la cancelleria. La líder alemanya es va apropiar ahir de l'herència política europea del seu mentor.

Isaac Lluch
3 min
L'HOME DE LA REUNIFICACIÓ
 L'excanceller i artífex de la reunificació d'Alemanya, Helmut Kohl, amb la seva dona i Angela Merkel ahir durant l'homenatge a Berlín. "Europa no pot tornar a enfonsar-se en la guerra. Hem de seguir aprofundint la unitat d'Europa",  va dir Kohl que, als seus 82 anys i després d'un vessament cerebral, té certes dificultats per parlar.

BERLÍNHelmut Kohl, Angela Merkel. Angela Merkel, Helmut Kohl. Dos especialistes en maquinària de poder amb necessitat d'harmonia. Les diferències que l'excanceller d'Alemanya -"el més important des de Bismarck", com el va definir ahir en un vídeo-missatge Felipe González- i l'actual cap del govern de Berlín mantenen són, per a molts, irreparables. Però ahir no ho va semblar. Merkel va dirigir una generosa laudatio al seu pare polític, al costat del qual va aprendre, del qual en va treure profit i, quan va esclatar el 1999 un escàndol de finançament irregular a la Unió Cristianodemòcrata (CDU), se'n va distanciar.

La CDU s'ha abocat a homenatjar Kohl perquè dilluns que ve se celebren els 30 anys del seu accés a la cancelleria. En l'homenatge hi ha molts episodis que toquen la fibra sensible, però, sobretot, n'hi ha molts d'escenificació: ja ha començat el compte enrere de cara a les eleccions legislatives del 2013.

A un any dels comicis generals, Merkel és la primera interessada a flirtejar amb la icona Kohl i amb el seu europeisme. Ahir, davant 700 convidats en un acte que va tenir lloc al Museu Alemany d'Història a Berlín, la cancellera va buscar l'ajuda del seu exmentor per restaurar la confiança del votant en el projecte europeu. "Només amb una Europa unida es pot donar pes als valors i els interessos europeus. Europa és el nostre destí i el nostre futur", va remarcar una líder conscient que el seu propi futur electoral està vinculat al de la Unió Europea.

Merkel va reconèixer "el coratge, l'amplitud de mires i la gran confiança de Kohl" per introduir l'euro. "Després del seu nomenament com a canceller el 1982 es va trobar amb una situació molt difícil. Tot i els obstacles, va esforçar-se al màxim per aconseguir unes finances públiques sòlides, per reconèixer la importància de la política mediambiental i per desenvolupar prestacions a les famílies", va afirmar la cancellera, emfatitzant els vincles amb els debats polítics actuals.

Kohl li va ensenyar a Alemanya que no podia emprendre un camí en solitari. I d'aquesta política se'n declara hereva Merkel, que primer va ser ministra per a les Dones i el Jovent, i després titular de Medi Ambient i Seguretat Nuclear sota el govern del gran patriarca. Precisament, Merkel es va haver de defensar ahir contra l'error de designar Gorleben com a cementiri nuclear quan era responsable del ministeri en qüestió. "Llavors no era tan perfecta com ara", va dir.

Angela Merkel va entregar ahir personalment a Kohl un segell personal que començarà a circular per correus l'11 d'octubre i que l'honora com a "canceller de la unitat i ciutadà d'honor d'Europa".

Un somni amenaçat

Als seus 82 anys, Kohl presenta avui un aspecte molt fràgil. Després de patir un vessament cerebral, el canceller que més temps ha estat en aquest càrrec (16 anys) gairebé no pot parlar. "No sé quines intencions té Déu amb mi, però com a objectiu més important em queda una Europa en pau i més unida. Estic agraït a tots aquells que em van provocar desafiaments. Va ser un temps fantàstic", va expressar ahir.

Entre els assistents d'honor no va faltar l'exprimer ministre italià i expresident del Consell Europeu, Romano Prodi. "Europa va ara en una direcció oposada a la dels nostres somnis -va admetre-. Quan Kohl deia que sí a alguna cosa, ja no l'aturaves".

En això, Merkel no ha heretat res del seu mentor. De caràcters totalment diferents, el que sí va aprendre la cancellera de Kohl és a greixar la maquinària de poder. Una reconciliació amb ell té un calculat valor simbòlic per a la seva carrera alemanya i... europea.

stats