PRIMAVERA ÀRAB
Internacional 19/10/2012

Més de 40 morts en un atac aeri de l'exèrcit sirià

H. Saad / R. Gladstone
2 min

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.Un bombardeig aeri de l'exèrcit sirià contra una mesquita i diversos edificis d'habitatges a la capital de la governació d'Idlib, Maarat an-Numan, va provocar ahir més de 40 morts, entre els quals molts nens, segons van documentar amb fotografies i vídeos diversos activistes opositors.

L'acció contra aquesta ciutat estratègica, situada a la ruta que uneix de nord a sud les dues principals ciutats sirianes -Alep i Damasc-, va ser la més cruent d'ençà que l'exèrcit sirià va començar a fer servir avions de combat i helicòpters en l'intent per acabar amb la insurgència contra el president sirià, Baixar al-Assad.

Els Comitès de Coordinació Local, que apleguen els opositors d'Al-Assad, van assegurar que "desenes de persones" havien mort en el bombardeig que van dur a terme avions MiG de l'exèrcit sirià. Molts vídeos penjats a internet mostraven ahir les feines dels equips de rescat recuperant les víctimes atrapades entre la runa dels edificis destruïts per les bombes.

Els rebels van prendre fa poques setmanes el control de Maarat an-Numan en un intent de tallar les línies d'aprovisionament de l'exèrcit sirià a la ciutat d'Alep, on es concentren els principals focus de combat entre els militars del règim i els opositors.

El drama dels desapareguts

En un nou signe de la violència desfermada en aquest país, un grup internacional de drets humans va informar ahir que entre 28.000 i 80.000 sirians han "desaparegut" a mans del règim d'Al-Assad d'ençà que, fa 19 mesos, va començar l'aixecament contra el president.

L'organització Avaaz va assegurar que havia parlat amb molts amics i familiars dels desapareguts per registrar els seus casos i que havia compartit aquesta informació amb el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Entre els casos documentats hi ha el d'Ahmad Ghassan Ibrahim, que va desaparèixer al febrer a Homs. L'últim número des del qual va trucar a la seva família va resultar ser d'un destacament militar en què els van dir que havia mort, però no ho han pogut confirmar: "Mai ens hauria deixat, ni a nosaltres ni a la seva dona -que espera bessonada-. Només volem saber on és".

"Els relats de les desaparicions fan referència a dones que havien sortit a comprar o pagesos que estaven repostant amb el tractor, ningú està fora de perill", va dir Alice Jay, directora de campanyes d'Avaaz. "Aquesta és una estratègia deliberada per aterrir les famílies i comunitats", va denunciar, i va reclamar que s'investiguin tots els casos.

El bombardeig d'ahir va passar mentre el nou enviat especial conjunt de les Nacions Unides i la Lliga Àrab per Síria, Lakhdar Brahimi, buscava suport per decretar un alto el foc coincidint amb la Festa del Sacrifici, una cita del calendari musulmà que se celebra divendres de la setmana que ve.

Brahimi confia que aquesta commemoració religiosa del perdó sigui la base no només d'una pausa en els combats, sinó també el començament d'un diàleg a Síria. Però, tot i això, cap de les parts en conflicte a Síria ha mostrat gaire interès per parlar, i les perspectives d'èxit de Brahimi són incertes en el millor dels casos.

stats