RELLEU POLÍTIC
Internacional 28/06/2012

Mèxic tanca campanya amb l'ull posat en el passat

El priista Enrique Peña Nieto serà, si es compleixen les últimes enquestes, el nou president de Mèxic. Però en els comicis de diumenge està en joc si el vell partit hegemònic podrà governar en majoria.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Protesta d'estudiants dimarts davant de la seu de Televisa per reclamar transparència informativa.

BARCELONA."El PRI mai ha marxat. Ha perdut i ha guanyat, ha competit en democràcia i ha entès el canvi. Són els altres els que no han entès el canvi i estan vivint en el passat". Amb aquestes paraules, el favorit en les presidencials que se celebren diumenge a Mèxic va deixat plasmat ahir el seu missatge final de campanya en una entrevista al diari El Universal .

Si es compleixen les últimes enquestes, el Partit Revolucionari Institucional (PRI), que va governar de manera ininterrompuda a Mèxic del 1929 al 2000 des del palau presidencial de Los Pinos, tornarà al poder. El populista i galant Enrique Peña Nieto, sempre acompanyat de la seva dona, l'actriu de telenovel·les Angélica Rivera, ha volgut transmetre durant els 90 dies de campanya la idea d'un nou partit, desmarcat de l'abundant corrupció i nepotisme del segle passat. El PRI, sorprenentment, s'ha erigit com l'alternativa a l'etapa marcada pel conservador Partit d'Acció Nacional (PAN), encarnat en la guerra contra el narcotràfic declarada fa sis anys pel president sortint Felipe Calderón, que ha deixat una espiral de violència i més de 55.000 morts.

Peña Nieto va escollir ahir Toluca, la capital de l'estat de Mèxic, per fer l'últim gran bany de masses de fi de campanya. Milers de seguidors van rebre'l com el "fill pròdig", ja que va ser el governador del 2005 al 2011 del que és un dels estats més poblats de la república, amb 15 milions d'habitants -un 13% del cens electoral.

La importància de les legislatives

Però el candidat priista no en té prou amb la victòria. Aquest diumenge Mèxic també elegeix senadors, diputats federals i locals i alcaldes. "El PRI guanyarà, però no tindrà majoria al Congrés i necessitarà pactar, amb tota probabilitat amb el PAN o amb l'esquerra del PRD, per aprovar lleis o reformar la Constitució, si fem cas als sondejos", explicava ahir per telèfon Nicolás Loza Otero, professor i investigador de Flacso México.

El PRI toparà des de Los Pinos amb un nou Mèxic, molt diferent del que va deixar el 2000. "Encara que posin al capdavant la vella guàrdia de sempre, amb el relleu generacional corresponent, el context no és el mateix", agregava ahir Loza Otero. Peña Nieto té una nova oposició popular estudiantil, el moviment estudiantil YoSoy132, que s'ha compromès a vetllar per uns resultats transparents i a sortir el carrer per cada decisió que rebutgin.

En l'últim míting d'ahir a Toluca, el candidat priista va demanar als seus votants "que no es confiïn". En els últims sondejos de la consultoria Mitofski, una de les més respectades del país, el candidat de l'esquerra, Manuel López Obrador, està deu punts per sota del favorit, a un 31%, i l'opció del PAN, Josefina Vázquez Mota, té el 24% dels vots.

stats