UNIÓ EUROPEA
Internacional 09/08/2017

Mig Europa en alerta pels ous contaminats

La Comissió Europea investiga si Bèlgica va informar tard de les partides infectades amb pesticida

P.j. Armengou
3 min
Mig Europa en alerta pels ous contaminats

BarcelonaLa crisi dels ous contaminats amb pesticida ja afecta set països: Alemanya, Bèlgica, Holanda, França, el Regne Unit, Suècia i Suïssa. Brussel·les va advertir als seus socis comunitaris que havia detectat ous de gallina contaminats amb fipronil el 20 de juliol. Però segons es va saber ahir, Bèlgica va detectar els primers casos de contaminació al juny, i no en va informar fins un mes i mig després. Ara la Comissió Europea ha decidit obrir una investigació per analitzar si Bèlgica va donar l’alerta massa tard. De les 86 explotacions bloquejades en aquest país, 51 continuen paralitzades fins que es comprovi que no hi ha restes del fipronil, prohibit a la Unió Europea en qualsevol procés que impliqui el consum humà.

Katrien Stragier, portaveu de l’Agència Federal per a la Seguretat de la Cadena Alimentària de Bèlgica (AFSCA), va defensar ahir l’actuació de l’aquest ens i va indicar que van iniciar una investigació tan bon punt van detectar els casos i que els van traslladar a la fiscalia. “A partir d’aquest moment, el secret de sumari va començar a prevaler”, va indicar Stragier en una entrevista a la televisió flamenca VRT.

L’eurodiputat belga dels Verds Bart Staes va afirmar ahir, però, que l’AFSCA tenia constància dels ous contaminats des del maig, cosa que l’agència va negar. Segons Stragier, el 15 de maig una empresa privada va començar a prendre mostres dels ous, però no va avisar l’AFSCA fins al 2 de juny.

“Hi ha una investigació en curs per establir amb precisió des de quan ho sabien les autoritats belgues, de manera que en aquest moment no tenim cap confirmació de si es van violar les normes”, va dir ahir la portaveu de la Comissió Europea, Mina Andreeva, durant una roda de premsa a Brussel·les.

Un escàndol per al mercat comú

Tots els països afectats (a excepció de Suïssa, i aviat el Regne Unit) formen part de l’espai econòmic europeu. Les seves intenses relacions comercials i la falta de comunicació van facilitar l’expansió de la crisi.

Segons les primeres investigacions, tots els ous contaminats provenien de la granja holandesa Chick Friends i el pesticida de l’empresa belga Poultry Vision, que està sent investigada per la fiscalia d’Anvers, a Bèlgica.

Amb 200 explotacions bloquejades, Holanda és el país més afectat per la crisi. Les pèrdues per als avicultors -tant per als que es dediquen a la cria de gallines ponedores com per als productors de carn d’au de corral- s’estimen en diversos milions d’euros.

Tot i que, per ara, la Comissió Europea no ha iniciat cap acció específica contra Holanda, el govern neerlandès només va ser conscient de l’existència dels ous contaminats quan Bèlgica ho va notificar el 20 de juliol i va informar que havia detectat casos al seu país sis dies després.

Segons el setmanari alemany Der Spiegel, Holanda exporta entre el 60% i el 70% de la seva producció d’ous i ho fa, principalment, a Alemanya. El 31 de juliol, Alemanya va indicar que havia detectat ous contaminats provinents d’Holanda en supermercats del seu territori. A més, a principis d’aquest agost, Holanda va indicar que va vendre ous contaminats a Suècia i Suïssa; i Alemanya que n’havia enviat al Regne Unit i França.

La cadena de supermercats Aldi va anunciar divendres passat que retirava de les seves botigues a Alemanya tots els ous procedents d’Holanda com a mesura de precaució, seguint l’exemple dels seus rivals Rewe, Penny i Lidl. La filial espanyola dels supermercats va informar que els ous contaminats no han arribat a Espanya.

Un pesticida prohibit

El fipronil s’utilitza per combatre l’àcar vermell, un paràsit que afecta especialment les gallines, a les quals transmet malalties com la salmonel·losi o el còlera aviari. També serveix per acabar amb plagues de puces, polls, paparres i paneroles. Però el seu ús està prohibit a la UE si els animals sobre els quals s’aplica són per al consum humà o, com en aquest cas, produeixen algun aliment.

En cas que s’ingereixin ous amb uns nivells elevats de pesticida, el fipronil pot causar mal de cap i vòmits en adults. Alemanya ha recomanat als seus ciutadans que no consumeixin ous contaminats, especialment els menors.

stats