Internacional 07/01/2017

Mor l'expresident de Portugal Mário Soares als 92 anys

L'històric dirigent socialista estava ingressat des del 13 de desembre

Ara
2 min
Mário Soares en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls últims quaranta anys de la història política de Portugal no es poden explicar sense fer menció a la seva figura. Mário Soares, cap del primer govern constitucional després de la dictadura d’Antonio Salazar (1926-1974), va morir ahir als 92 anys a l’Hospital de la Creu Roja de Lisboa, on estava ingressat des del 13 de desembre. L’històric dirigent socialista es trobava en estat crític des del matí de Cap d’Any, quan va patir una recaiguda i el van traslladar a cures intensives.

Soares fou el fundador del Partit Socialista portuguès i una figura clau de la transició política després de 48 anys de dictadura. Va ser president entre el 1986 i el 1996 i primer ministre en dues èpoques –del 1976 al 1978, i del 1983 al 1985–, a més d’eurodiputat.

Es va retirar de la primera línia política després del fracàs de la seva tercera candidatura a la presidència del país, el 2006, tot i que fins fa poc encara es mantenia en actiu a través de la fundació que porta el seu nom i publicant llibres i articles sobre la situació de Portugal. Feia un any que havia mort la seva dona, Maria Barroso, a l’edat de 90 anys.

Tot just complir la majoria d’edat i quan encara era a la universitat, Mário Soares es va afiliar al Partit Comunista perquè considerava que era l’única manera de lluitar contra la dictadura però no més va durar-hi sis anys. Més tard, el 1964, va fundar el partit que seria la llavor del Partit Socialista –creat el 1973 des de l’exili–. Sota el règim de Salazar va ingressar a presó fins a 12 vegades, sumant un total de tres anys entre reixes.

L'històric dirigent socialista en un míting a Lisboa el 6 de Febrer de 1986

Després de fugir no va tornar a Portugal fins després de la Revolució dels Clavells, el 25 d’abril de 1974, ja convertit en líder socialista, fet que el va erigir com un dels símbols de la transició democràtica.

“Hi ha persones que marquen la nostra democràcia. No és necessari que siguem del mateix color polític per reconèixer el que aquestes persones han fet pel país”, ha dit d’ell Marcelo Rebelo de Sousa, l’actual president portuguès, de l’ala conservadora. Rebelo de Sousa va assegurar ahir que lluitarà “per la immortalitat del seu llegat” i va reconèixer el combat incansable del dirigent per veure “un Portugal lliure, una Europa lliure i un món lliure”.

Mário Soares va posar en funcionament la Seguretat Social a Portugal, va ampliar l’escola pública per a tothom i fou el líder que, l’1 de gener de 1986, va fer entrar el país a la Unió Europea. Europeista convençut, ha criticat amb duresa la poca capacitat dels líders comunitaris per, en l’actual moment de crisi política, defensar els “principis de solidaritat” que van empènyer la construcció de la UE.

L’actual primer ministre portuguès, António Costa, va decretar ahir tres dies de dol nacional i va dir que Soares és “insubstituible per la nostra democràcia”.

stats