Internacional 13/07/2015

Mor un monjo tibetà en una presó xinesa en ser-li negat tractament mèdic

Tenzin Delek Rinpoche estava empresonat des del 2002 acusat d'un atemptat, però HRW havia denunciat que era un "pres polític"

Efe
2 min
Manifestants per la independència del Tíbet a Brussel·les durant la cimera UE-Xina del juny passat. / Reuters

PequínEl reconegut monjo tibetà Tenzin Delek Rinpoche va morir aquest diumenge en una presó xinesa, on complia cadena perpètua, després que suposadament se li negués el tractament per a la malaltia cardíaca que patia, segons ha informat aquest dilluns Ràdio Free Asia (RFA), amb seu als Estats Units.

Segons fonts tibetanes anònimes citades per aquest mitjà, Tenzin, de 65 anys i empresonat des de 2002, va morir dies després de saber-se que estava en males condicions de salut. "La policia xinesa va informar a la seva família que estava molt malalt i, quan van tractar d'anar a visitar-lo, els van dir que ja havia mort", ha precisat una altra font al Tibet de l'RFA.

Dos familiars del monjo van esperar a Chengdu, la capital de Sichuan (sud-oest), per entrar a la presó a veure'l però no van aconseguir el permís després de més d'una setmana d'espera.

Tenzin Delek Rinpoche, un monjo molt respectat entre els tibetans, va ser condemnat a mort per la seva suposada implicació en un atemptat amb bomba l'abril de 2002 en una plaça de Chengdu, junt amb el seu assistent, Lobsang Dondrub.

La pena capital de Tenzin, a qui diverses ONG consideraven un "pres polític", va ser commutada posteriorment per cadena perpètua, si bé Lobsang va ser executat gairebé de manera immediata, cosa que va aixecar les crítiques de diverses organitzacions de drets humans per les suposades irregularitats del procés.

Dos anys després del judici, Human Rights Watch (HRW) va concloure en un informe que el procés contra Tenzin va ser "defectuós" i que el monjo va ser acusat amb l'objectiu de "reprimir els seus esforços de promoure el budisme tibetà i el seu treball per impulsar la cultura tibetana i les institucions culturals".

Segons l'informe de HRW centrat en el seu cas, "les autoritats el veien com una amenaça" i el van processar per tal de "contenir les seves activitats socials i culturals" i per la influència que tenia a la regió.

Organitzacions en defensa dels drets dels tibetans van manifestar el seu condol per la mort del monjo i van lamentar "els nombrosos anys que Tenzin ha passat de manera injusta a la presó", segons ha indicat aquest dilluns la Campanya Internacional pel Tibet.

Altres ONG van recordar que no és la primera ocasió en què un presoner mor en una presó xinesa per ser-li negat el tractament mèdic, després de la mort al març de 2014 de Cao Shunli, activista a qui també li van negar l'accés a medicines malgrat el seu greu estat de salut, segons van denunciar llavors amics i familiars.

stats