VISITA NO OFICIAL
Internacional 10/12/2012

Morales es ven a Barcelona com a exemple per a Europa

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El president bolivià, Evo Morales, va ser ahir a Barcelona en una visita no oficial organitzada per moviments socials.

BARCELONALes banderoles de Bolívia que es van repartir als milers de persones que ahir van assistir al discurs del president Evo Morales en la seva visita no oficial a Barcelona estaven patrocinades per Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB), l'empresa pública dedicada a l'explotació i venda del petroli del país llatinoamericà i "la força que transforma Bolívia", segons diu el seu lema. Nacionalitzada el 2006, és un emblema de les victòries que reivindica el primer cap d'estat indígena de Bolívia.

Quan les 6.000 persones -segons l'organització- que escoltaven amb il·lusió el seu líder al Centre Internacional de Convencions de Barcelona feien onejar les banderes, acompanyaven estèticament els dos missatges que van monopolitzar el discurs de Morales: patriotisme i defensa de la nacionalització d'hidrocarburs i recursos bàsics.

"Respectem els nostres socis estrangers però no volem patrons", va dir el cap d'estat en l'única referència a les empreses afectades per les nacionalitzacions. "Què hem de fer si no hi ha ni dignitat, si ens saquegen els recursos naturals? L'aigua és vida, com pot ser un negoci privat? Ha de ser públic, un dret humà", va reivindicar amb exaltació un home d'aparença i cadència tranquil·la que va repassar la llarga carrera política que ha recorregut fins que el poble "va prendre consciència". Aquesta maduresa popular, opina Morales, va demostrar-se quan el 2005 Bolívia va fer arribar a la presidència un sindicalista pels drets dels cocalers: ell mateix.

"M'han acusat de comunista, de narcotraficant i de terrorista. Em deien el Bin Laden andí i als cocalers els meus talibans. Ara m'acusen d'autoritari: ¿però què hi ha de més democràtic que la reelecció el 2009 amb més vots que quan vaig arribar al poder?", es preguntava un president a qui s'acusa d'intentar controlar el poder judicial.

Després de citar una reducció de l'atur al 4%, la disminució de l'índex de pobresa, l'augment d'inversions públiques i l'increment del PIB per càpita de Bolívia per avalar la seva gestió, el president va tenir unes paraules per als moviments socials europeus: "Presteu atenció a la lluita sindical que el nostre país ha implantat per acabar vencent en el camp electoral i fixeu-vos que Bolívia no és esclava ni del Fons Monetari Internacional ni dels Estats Units". La presentació que Ada Colau, portaveu de la Plataforma Afectats per la Hipoteca, va fer del president demostra que ja s'hi han fixat, en La Paz: "És el professor que lluita per l'educació, el metge que combat per la salut dels seus pacients, la persona que fa barrera davant un edifici perquè no en desnonin els habitants. Evo Morales som tots els que lluitem per un món millor".

Tristesa per Chávez

Colau va recordar "amb tristesa" el retorn del càncer del president veneçolà, Hugo Chávez, i Morales va mostrar-se "molt compungit pel que passa a un anticapitalista com el comandant". Concentrat a agrair la presència als bolivians que van venir d'arreu d'Espanya, Morales va passar de puntetes pel govern català per felicitar amb efusivitat "l'emblema de Barcelona, el seu equip de futbol". A canvi, va rebre una samarreta de Messi. Que no falti.

stats