OBSERVATORI D'EUROPA
Internacional 23/12/2012

Moscou, més lluny de Brussel·les

Carme Colomina
2 min
Putin i Barroso després de la roda de premsa posterior a la cimera UE-Rússia.

Vladímir Putin i José Manuel Durao Barroso no se suporten. Per al president rus el portuguès és una figura de segona fila, i la Unió Europea, un soci incòmode. La cosa ve de lluny. Expliquen fonts de la Comissió que el dia que la UE i Rússia van aconseguir tancar un acord per aturar la Guerra de Geòrgia, l'agost del 2008, Putin es negava que la bandera europea -i encara menys Durao Barroso- fos present en l'escenari de la roda de premsa al Kremlin. L'únic europeu que Putin volia al seu costat era el cap d'estat francès, Nicolas Sarkozy, aleshores president de torn de la UE.

La distància s'ha anat fent més gran. El president rus triga dies a tornar les trucades a Barroso, i les últimes aparicions públiques de tots dos han acabat en un intercanvi de retrets. La cimera UE-Rússia de divendres a Brussel·les no en va ser una excepció. Putin va acusar la Unió de voler "confiscar les inversions russes en territori comunitari" amb la clàusula que limita a Gazprom aconseguir una posició dominant en el mercat de la distribució del gas a Europa. Barroso li va contestar que senzillament es tracta de "respectar la llei". El nou tsar rus s'hi va tornar amb condescendència: "El meu vell amic Barroso parla des de les emocions perquè sap que no té raó".

Com més interrelacionades estan Rússia i la UE, menys s'entenen políticament. El 45% de les exportacions russes -sobretot petroli i gas- van a la Unió. I 20.000 empreses europees ja tenen seu a Rússia.

En l'estratègia d'entrada del monopoli de Gazprom al territori comunitari els russos van optar, fa uns anys, per contractar antics portaveus de la Comissió perquè els representessin a Brussel·les i garantir així que per primer cop a les dues bandes de la taula de negociació es parlaria el mateix llenguatge. Van ser els anys de l'expansió del gegant gasista rus. L'arribada de Dmitri Medvédev a la presidència va fer creure un canvi d'estil i un acostament a la UE i els Estats Units. Però el retorn de Putin i els seus vells mètodes han reobert l'esquerda.

Denúncies creuades

En els últims mesos la Unió ha tornat a apujar el to de les denúncies per la repressió contra l'oposició russa. La resposta de Moscou ha estat presentar a Brussel·les un informe del seu comissionat per als Drets Humans sobre "el deteriorament" de la democràcia a la UE. Putin s'agafa a la crisi de l'euro per desacreditar Occident com a model i mira cap a la Xina. Però com més gira l'esquena a la Unió, més ressò troba l'activisme anti-Putin a les institucions europees.

stats