TRANSICIÓ EGÍPCIA
Internacional 20/06/2012

Mubàrak, clínicament mort

La salut de Hosni Mubàrak es va agreujar ahir de manera sobtada. Alguns mitjans egipcis el van donar per "clínicament mort" i l'exèrcit va dir que estava inconscient amb respiració artificial.

Ricard G. Samaranch
2 min
L'última aparició pública de Mubàrak,  el 2 de juny, camí d'un tribunal al Caire.

EL CAIREHosni Mubàrak, clínicament mort. Aquesta va ser la informació que va difondre ahir a última hora de la nit l'agència de notícies oficial egípcia després d'una tarda de diferents flaixos sobre l'agreujament sobtat de la delicada estat de salut de l'home que va governar Egipte amb mà de ferro durant 30 anys.

El primer que es va saber ahir sobre la salut del dictador és que va patir un atac de feridura i una aturada cardíaca a la infermeria de la presó de Tora, als afores del Caire, on complia pena després de la sentència judicial que el va condemnar el 2 de juny a presó per a tota la vida per la repressió mortal contra els revolucionaris que van derrocar el seu obscur règim l'any passat.

Mubàrak va ser reanimat a la presó mateix amb un desfibril·lador i va entrar en coma, segons el relat oficial que va trascendir, i es va decidir traslladar-lo a l'hospital militar del Caire per rebre tractament. Però el diagnòstic després de l'arribada a l'hospital va ser interpretat de diferent manera pels mitjans egipcis. Mentre l'agència oficial de notícies donava Mubàrak com a "clínicament mort", en estat vegetatiu, altres mitjans -citant fonts de l'exèrcit- apuntaven que estava inconscient, connectat a un respirador.

Des de la nit que va entrar a la presó la salut de l'exrais havia empitjorat de manera notable. El cor de l'últim faraó no va resistir la humiliació d'haver passat en qüestió de mesos de ser poc menys que un déu a ser un pres. Mubàrak va caure en una profunda depressió que va agreujar els seus problemes cardíacs, pulmonars i de pressió.

Els metges van sol·licitar el seu trasllat a un hospital, però les autoritats del ministeri de l'Interior ho van rebutjar, argumentant que la clínica que havien habilitat a la presó de Tora estava perfectament equipada per tractar-lo. De fet, l'estat egipci es va gastar prop d'un milió d'euros per poder allotjar el seu presoner més il·lustre. I és que per a la junta militar, Mubàrak s'ha convertit en una vertadera patata calenta, motiu de tot tipus de pressions.

stats