TRANSICIÓ OBERTA
Internacional 07/12/2012

Mursi treu els tancs al carrer i després convoca l'oposició

El president Mursi va suggerir ahir buscar una solució negociada a un conflicte que ell ha provocat i que ha dividit la societat egípcia entre islamistes i laics. No està gens clar que la seva oferta prosperi.

Ricard G. Samaranch
3 min
Mursi treu els tancs al carrer  I després convoca l'oposició

EL CAIREEn un discurs televisat, el president egipci va fer ahir a la nit una oferta de diàleg a l'oposició en què es va mostrar disposat a discutir demà, en una reunió, alguns dels punts de la seva controvertida declaració constitucional, origen de la greu crisis actual. "No insistiré a mantenir l'article 6 de la declaració", va dir el rais islamista en referència a la provisió que blinda totes les seves decisions de la supervisió dels jutges.

No obstant, no està gens clar que la seva oferta sigui acceptada per l'oposició. El Front Nacional de Salvació, la principal aliança dels partits laics, li havia exigit una cancel·lació incondicional del seu decret abans de seure a dialogar. A més, tampoc va caure gens bé el seu to desafiant quan va acusar els seus adversaris de subornar joves perquè provoquessin aldarulls.

A la capital egípcia es podia palpar ahir una atmosfera que barrejava dolor i neguit. Des de la Revolució que va deposar el dictador Mubàrak, el país no havia experimentat una jornada amb enfrontaments tan brutals entre civils. D'acord amb l'últim recompte del ministeri de l'Interior, la batalla campal que van lliurar la nit anterior partidaris i detractors de Mursi es va saldar amb 7 víctimes mortals, una d'elles un periodista, i prop d'un miler de ferits. A més, unes 150 persones continuen arrestades mentre la fiscalia investiga els incidents.

A la tarda, una marxa convocada per l'oposició va reunir de nou milers de persones als voltants del palau presidencial. Aquesta vegada els activistes no van poder acostar-se a les portes de la seu de la presidència, ja que hi havia una forta presència policial i de l'exèrcit, que al llarg del dia va anar col·locant filats espinosos i algunes barricades als carrers adjacents per blindar la seu de la presidència.

Els activistes van desafiar amb la seva presència les ordres de la Guàrdia Republicana, una unitat d'elit de les forces armades, que al migdia va emetre un comunicat en què establia un toc de queda als voltants del palau a partir de les 15.00 hora local. De matinada, s'havien desplegat tancs i tanquetes en diversos punts d'accés a la zona per separar els manifestants i imposar una treva.

Des de l'inici de la crisi, els incidents violents han multiplicat les desercions en l'entorn governamental. Tot va començar quan Mursi va firmar un controvertit decret que el situa per damunt de la llei. A les dimissions anunciades dimecres a la nit de quatre assessors presidencials, ahir s'hi va afegir la del director de la televisió pública, Essam al-Amir. També cal destacar la renúncia de Rafiq Habib, un investigador i intel·lectual cristià que exercia de vicepresident del Partit de la Llibertat i la Justícia, la marca electoral de la confraria.

Traves al referèndum

D'altra banda, uns 200 diplomàtics egipcis van anunciar la decisió de no assumir la responsabilitat de conduir en les seves ambaixades el referèndum constitucional. La consulta està prevista per al 15 de desembre, però els egipcis a l'estranger poden acudir a les urnes de les delegacions diplomàtiques a partir de demà. Aquesta notícia complica més la celebració de la consulta, ja en dubte després que Zaglul al-Balxi, el president del comitè judicial encarregat de supervisar el referèndum, dimitís ahir del seu càrrec.

La pressió sobre Mursi i el seu moviment, els Germans Musulmans, perquè cedeixin i busquin un consens va arribar de moltes direccions. Entre d'altres, una institució que té una autoritat moral especial per als islamistes: la Universitat d'Al-Azhar, un punt de referència per a tot l'Islam sunnita.

"El president ha de congelar la recent declaració constitucional i impulsar immediatament un diàleg que inclogui totes les forces polítiques sense excepció, i sense precondicions", deia el seu comunicat públic. El nou Papa copte, Tawadros II, també va instar els actors polítics a recórrer al diàleg.

stats