Internacional 14/09/2012

Nader Bakkar: "El crim de Bengasi no té res a veure amb l'islam"

Amistat "Hem de mantenir el partenariat es-tratègic amb els EUA" Xaria "Volem aplicar la llei islàmica, progressivament, sense anar contra la voluntat del poble"

Ricard G. Samaranch
2 min
El jove Nader Bakkar és la cara amable de la coalició salafista Nur a Egipte.

EL CAIRETot i que encara no ha fet ni els 30 anys, Nader Bakkar és una figura en ascens al firmament salafista. Sempre elegant i vestit amb roba occidental, Bakkar és el portaveu oficial i la cara més amable de la coalició Nur, la segona força al Parlament egipci dissolt i paraigua institucional del salafisme, un corrent ultraconservador de l'islam. Bakkar va ser un dels organitzadors de la marxa de protesta que dimarts va acabar amb un assalt a l'ambaixada dels EUA al Caire.

Què n'opina dels assalts a les delegacions diplomàtiques dels EUA al Caire i Bengasi?

Són dos casos diferents. A Bengasi hi va tenir lloc un crim que condemnem de manera clara, i que no té res a veure amb l'islam. Al Caire va haver-hi una manifestació pacífica que no pretenia dur a terme cap atac contra ningú. De fet, vam advertir amb anterioritat l'ambaixada de la protesta, i ells ens van donar el vistiplau per fer-la prop de la seva seu.

Però un grup de joves van saltar el mur de protecció i van arrencar una bandera dels EUA...

És una acció que rebutgem, i que no té res a veure amb els organitzadors de la protesta. Van ser un grup d'ultres, fanàtics del club de futbol Ahly que simplement volien fer una gamberrada.

¿No se n'ha fet un gra massa sobre el vídeo origen de la protesta?

No, crec que tothom té dret a expressar els seus sentiments, sempre que sigui de manera pacífica. Nosaltres simplement volíem pressionar el govern dels EUA perquè emprengués accions legals contra els autors de la gravació. Quan van parlar amb ells, van dir que estudiarien el cas. Per nosaltres, la via legal és el camí per donar resposta a les ofenses.

¿Esteu d'acord, com van demanar alguns manifestants, que s'expulsi l'ambaixadora dels EUA, i es trenquin relacions?

No, no, de cap manera. Les relacions amb els EUA són molt importants, però volem que estiguin basades en el respecte mutu. Durant el règim de Mubàrak, hi havia un seguidisme cec de Washington que perjudicava els interessos d'Egipte. Aquesta és la novetat.

Com valora els primers mesos del govern de Mohammed Mursi?

És aviat per fer valoracions. De moment, la vida quotidiana de la gent no ha canviat en pràcticament res. Potser només en la qüestió de la seguretat ciutadana, que ha millorat lleugerament. En la qüestió econòmica, la principal, el president no ha exposat una visió clara de cap a on vol anar. S'ha limitat a dir coses generals, com que vol més inversió estrangera. Falta transparència en alguns afers importants, com les negociacions pel préstec amb l'FMI.

Però, de moment, el seu partit li dóna suport?

Sí, esclar. Cal no oblidar que el president del partit, Abdel Gafour, forma part de l'equip de quatre consellers personals de Mursi.

Quin rol ha de tenir la xaria a la nova Constitució?

Una posició de preeminència, de manera que cap llei la pugui contravenir. Els principis de la xaria han d'inspirar la Constitució i és per això que estem immersos en unes dures negociacions amb els Germans Musulmans. Esperem poder convèncer-los per blindar l'aplicació de la xaria.

¿Això inclouria els hudud , o càstigs corporals?

Sí, esclar. Però no seria un canvi radical, ho faríem de manera lenta i progressiva. No volem imposar la xaria contra la voluntat del poble.

stats