POLÈMICA VISITA A WASHINGTON
Internacional 03/03/2015

Netanyahu criticarà al Congrés el diàleg d’Obama amb l’Iran

Diu que farà el discurs sense faltar al respecte al president dels EUA

Núria Ferragutcasas
3 min
El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, que aquests dies és a Washington, va parlar ahir en la convenció del lobi proisraelià. Avui té previst fer un discurs davant del Congrés dels EUA.

Washington“Mai s’ha escrit tant sobre un discurs que encara no s’ha fet”. El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va intentar ahir treure ferro a la seva polèmica intervenció d’avui davant del Congrés dels Estats Units, en el marc de la convenció del lobi proisraelià que se celebra aquests dies a Washington. La visita de Netanyahu, que respon a una invitació dels legisladors republicans, es produeix a tan sols quinze dies de les eleccions israelianes.

“No tinc cap intenció de faltar al respecte al president Obama”, va dir davant un públic amic. El líder israelià, però, va assegurar que no es quedarà callat davant un possible acord nuclear amb l’Iran, ja que considera que “amenaça la supervivència d’Israel”.

La tardor del 2013 el govern de Barack Obama va iniciar un diàleg històric amb l’Iran, el seu arxienemic durant més de tres dècades, per evitar que Teheran construeixi una bomba atòmica. Aquestes negociacions, que s’estan fent sota la tutela del P5+1 (els cinc membres del Consell de Seguretat de l’ONU, més Alemanya), tenen una data límit per al pacte: el 31 de març.

Netanyahu s’ha mostrat sempre escèptic i desconfiat amb l’estratègia diplomàtica del president nord-americà respecte al règim dels aiatol·làs. De fet, la qüestió nuclear iraniana -un objectiu principal de la política exterior d’Obama per reforçar el seu llegat- ha intensificat les tensions entre els dos líders, que mai han tingut una bona relació.

Des de la seva arribada a la Casa Blanca, Obama ha topat amb Netanyahu no només per l’Iran, sinó també pels assentaments israelians en terres palestines, el conflicte de Gaza i el procés de pau al Pròxim Orient. Tot i les diferències, s’han esforçat per mantenir una aliança molt important per als dos països.

Unes hores abans de les paraules de Netanyahu al Comitè d’Acció Polítia Americano-israelià (AIPAC) -el grup d’interès proisraelià més important dels EUA-, l’ambaixadora nord-americana a l’ONU, Samantha Power, va insistir que el seu país no permetrà que l’Iran obtingui una arma nuclear: “Amb o sense converses, amb o sense acord, els Estats Units prendran totes les mesures necessàries per protegir la nostra seguretat i la dels nostres aliats”.

20.000 milions per a Israel

Power, que va defensar el diàleg amb l’Iran, va recordar que sota la presidència de Barack Obama els EUA han invertit 20.000 milions de dòlars en la seguretat d’Israel. I, amb un to més crític, va lamentar que l’aliança entre els dos països s’hagi “polititzat”.

La invitació del líder republicà de la cambra baixa, John Boehner, al primer ministre israelià va molestar la Casa Blanca, ja que no va ser consultada i ho considera inoportú a dues setmanes dels comicis israelians. D’altra banda, el president Obama no vol que el discurs de Netanyahu posi traves a les converses amb Teheran.

Si el règim iranià dóna garanties de la naturalesa civil i pacífica del seu programa nuclear, els Estats Units i els seus aliats es comprometen a aixecar de manera progressiva les seves sancions contra el país persa.

Intervenció divisiva

“Durant 200 anys el meu poble, el poble jueu, ha sigut apàtrida, indefens i no ha tingut veu -va dir Netanyhu en el discurs previ a la seva intervenció al Congrés dels EUA-. Avui tenim veu. I demà, com a primer ministre de l’únic estat jueu, tinc la intenció d’utilitzar aquesta veu”. Netanyahu va assegurar que sentia que “algunes persones” hagin “malinterpretat” la seva visita. “Israel sempre ha sigut i ha de seguir sent un tema bipartidista [als EUA]”, va subratllar.

Alguns congressistes demòcrates, però, creuen que el primer ministre israelià ha polititzat la relació entre els dos països i que el seu discurs davant de les dues cambres nord-americanes és un desafiament irrespectuós a la política exterior del president Obama. Uns trenta legisladors han anunciat que no assistiran a la intervenció del líder israelià.

stats