PRÒXIM ORIENT
Internacional 06/06/2012

Netanyahu promet mà dura contra els immigrants il·legals

Isabel Kershner
2 min
Netanyahu promet mà dura contra els immigrants il·legals

THE NEW YORK TIMES / JERUSALEMEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha promès incrementar els esforços per dissuadir, detenir i deportar els immigrants il·legals a Israel, en un moment en què les tensions no paren de créixer per l'entrada de demandants d'asil africans. El compromís del primer ministre arribava un dia abans que un incendi, aparentment provocat per piròmans, assolés dilluns a la matinada un apartament ocupat per uns deu immigrants d'Eritrea. Quatre persones van resultar ferides.

Tot i que s'han incrementat els atacs amb còctels Molotov contra immigrants al sud de Tel Aviv en les últimes setmanes, segons la policia aquest incendi va ser el primer contra immigrants a Jerusalem. Desenes d'estrangers, incloses famílies amb nens, vivien a l'edifici que es va incendiar, a l'avinguda Raffa, una de les artèries més cèntriques de la ciutat. Quatre residents van haver de ser ingressats per cremades a les mans i inhalació de fum. "Marxeu del barri" es podia llegir en un grafiti amb la pintura encara fresca a l'entrada de l'edifici.

Netanyahu ha condemnat la violència contra els immigrants il·legals, coneguts a Israel amb la paraula en hebreu que significa infiltrats . El primer ministre, però, també ha ordenat a la policia tolerància zero amb els africans que creuen clandestinament a Israel des del Sinaí egipci.

Aproximadament 60.000 africans han entrat en territori israelià els últims anys. Tot i que Israel reconeix que alguns són realment refugiats que fugen de països en conflicte, no hi ha cap sistema per registrar-los com a tals. En comptes d'això, segons Israel, la majoria que creuen la frontera és perquè busquen feina i millorar la seva situació econòmica.

En una reunió a porta tancada amb els ministres del Likud, Netan-yahu va comprometre's a enllestir tan aviat com fos possible la tanca d'acer de 240 km i 5 metres d'alçada que s'està construint al desert i que ha d'emmurallar la frontera entre Israel i Egipte. Netanyahu també es va comprometre a afanyar-se en la construcció d'un centre de detenció que albergui 10.000 immigrants il·legals, i a incrementar els esforços per deportar els 25.000 estrangers que es poden repatriar legalment als seus països d'origen d'acord amb les convencions internacionals.

Tres anys de detenció

Segons un alt càrrec que va assistir a la reunió, Netanyahu pretén repatriar milers de sud-sudanesos, però està esperant l'aprovació del Tribunal Suprem israelià. D'acord amb la nova llei israeliana, tothom que entri al país de manera il·legal pot ser detingut fins a tres anys, un mecanisme que s'ha implantat per frenar la immigració econòmica. De totes maneres, la majoria dels immigrants a Israel són del Sudan o d'Eritrea. Com que tornar-los a casa podria posar en perill la seva vida, les convencions internacionals estipulen que Israel els ha de donar un sostre.

Aquesta legislació s'ha convertit en una polèmica explosiva al país. Molts israelians denuncien robatoris i s'han alçat en peu de guerra contra els africans. "Volem que es deportin els sudanesos", cridaven la setmana passada un grup d'ultraortodoxos al barri de Shapira. "Això no és racisme, és supervivència". La protesta va acabar amb diverses botigues d'africans saquejades.

Però el fet que Israel sigui justament un país format per refugiats no ha fet més que alimentar el debat sobre les obligacions ètiques i morals d'aquesta nació.

stats