ULTRADRETA A EUROPA
Internacional 14/08/2012

Noruega podria haver aturat la massacre d'Utoya

Les autoritats podrien haver aturat Anders Breivik, l'assassí d'Oslo i Utoya. El govern noruec va acceptar ahir les conclusions d'un informe independent que destaca la negligència policial i governamental.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Alexandra Bech Gjoery, cap de la comissió independent 22 de Juliol, presentant l'informe sobre els atacs d'Anders Breivik a Oslo i a Utoya l'any passat.

BARCELONA.La doble matança de l'any passat a Noruega es podria haver evitat o podria haver acabat amb menys morts, si no fos per la cadena d'errors en l'actuació policial i per la descoordinació del govern.

És la principal conclusió de l'informe presentat ahir per una comissió independent que ha investigat durant un any els fets del 22 de juliol del 2011, quan l'ultradretà Anders Behring Breivik va assassinar 77 persones a Oslo i a l'illa d'Utoya.

El text denuncia que l'atac amb explosius al districte governamental d'Oslo -on van morir 8 persones- es podria haver "evitat amb l'aplicació eficient de mesures de seguretat que ja existien". El document ataca l'actuació policial per detenir Breivik a l'illa d'Utoya -l'assassí hi va arribar després de detonar la bomba d'Oslo-, on va matar 69 membres de les joventuts laboristes. "Les autoritats no van protegir les persones que estaven a Utoya, una operació policial més ràpida hauria estat possible, l'autor podria haver estat detingut abans", conclou l'informe.

Un cúmul de "malentesos" van retardar una hora l'arribada de la policia en llanxa a l'illa, segons l'informe, que detalla que els agents es van equivocar de port, van triar una embarcació inadequada i la van sobrecarregar. Durant aquest any les crítiques més dures han estat precisament per a la policia, tenint en compte que els helicòpters de mitjans de comunicació van arribar abans que els agents a la zona.

Després d'un any analitzant detalls de l'operació, l'informe dibuixa un panorama de descoordinació total: un centre d'operacions amb pocs treballadors, aclaparat per les trucades i amb problemes de comunicació entre els escassos efectius.

Renovar el cos policial

La comissió exigeix canvis radicals en les forces de seguretat. "S'ha subestimat que un sol terrorista pugui causar tanta devastació", apunta el text, que precisa com els serveis d'intel·ligència podrien haver descobert Breivik mesos abans de l'atac que el va convertir en l'assassí més mortífer de Noruega des de la Segona Guerra Mundial.

Les autoritats responsables -el ministre de justícia i el cap de seguretat- van dimitir després dels fets i els caps de la policia també van ser reemplaçats. Els experts sostenen que el governamental partit laborista va quedar més al marge de la censura pública perquè va ser l'objectiu principal de Breivik. Ahir, però, el primer ministre, Jens Stoltenberg, va responsabilitzar-se dels errors.

L'informe indica que el govern va cometre una greu negligència pel fet de no seguir un protocol d'emergència que hauria activat un nivell d'alerta nacional i establert controls de seguretat a les sortides d'Oslo.

Els advocats, periodistes, historiadors, metges, policies, agents d'intel·ligència i altres personalitats no vinculades a cap formació política que formen la comissió de deu membres van elogiar l'actuació dels equips d'emergència i d'assistència sanitària, així com "el nivell de transparència de l'executiu després de la doble massacre".

stats