CURSA ELECTORAL ALS ESTATS UNITS
Internacional 22/09/2012

Obama i Romney, durs amb la Xina per guanyar vots

Núria Ferragutcasas
3 min
PRESIDENT I CANDIDAT  Barack Obama ha intensificat els actes de campanya. Dijous arribava a corre-cuita a la ciutat  de Tampa.

WASHINGTONLa Xina s'està convertint, cada cop més, en un dels temes més importants de les eleccions presidencials dels Estats Units. El ràpid creixement del gegant asiàtic i una economia nord-americana debilitada, que encara lluita per recuperar-se de l'última recessió, han incrementat l'interès dels votants sobre les posicions que mantenen els dos aspirants a la Casa Blanca respecte a Pequín.

Les relacions entre la Xina i els EUA són, en principi, un assumpte de política exterior, però els votants ho veuen avui com una preocupació econòmica més per al país. Un estudi de l'Institut de Política Econòmica de Washington publicat l'any passat revela que en l'última dècada els Estats Units han perdut 2,8 milions de llocs de treball per culpa del creixent dèficit comercial que tenen amb la Xina.

Tant el president Barack Obama com el seu rival, el republicà Mitt Romney, han endurit aquesta setmana el seu discurs contra la Xina per buscar rèdits electorals i aconseguir, sobretot, els vots de la classe treballadora, preocupada per la pèrdua de llocs de treball. Dilluns l'administració Obama va posar una demanda contra la Xina per comerç deslleial a l'Organització Mundial del Comerç, la segona en els últims tres mesos. Washington acusa Pequín d'haver proporcionat almenys 1.000 milions de dòlars en subvencions il·legals des del 2009 fins al 2011 a les exportacions xineses d'automòbils i components.

Obama va fer aquest anunci en un acte electoral a Ohio, un estat clau per a la seva reelecció i amb un important nombre de treballadors dedicats a la indústria de l'automoció. La majoria culpen la Xina de la crisi manufacturera que viu el país i, per això, observen de prop les posicions que els candidats manifesten sobre aquest tema.

El cap de setmana passat la campanya de Mitt Romney va llançar una sèrie d'anuncis electorals en vuit estats indecisos en què acusava el president de tenir una posició dèbil amb la Xina i de no fer res per reprimir les seves pràctiques il·legals. "Ja és hora de plantar cara als tramposos i protegir els nostres llocs de treball", deia el republicà en un dels anuncis. D'aquesta manera, tornava a posar èmfasi en l'agenda econòmica per tal de reorientar la seva imatge i la de la seva campanya després d'una setmana difícil dominada per la política exterior.

Romney i les deslocalitzacions

Obama i els seus assessors van contestar ràpidament amb un nou espot electoral que afirmava que Romney es va lucrar amb empreses nord-americanes que van externalitzar llocs de treball a la Xina quan dirigia l'empresa d'inversions Bain Capital. "Romney no pot plantar cara a la Xina si tot el que ha fet fins ara és enviar-hi els nostres llocs de treball", va dir Obama en un míting a Cincinnati (Ohio), i va defensar que durant el seu mandat ha fet tot el possible per assegurar que els treballadors nord-americans tinguin una oportunitat justa en l'economia global.

Davant els atacs del president i la nova demanda de Washington contra la Xina, Mitt Romney va contraatacar assegurant que tot plegat era "massa poc i massa tard". "Jo no esperaré fins a l'últim mes de la meva presidència per enfrontar-me a la Xina ni tampoc ho faré quan em facin falta els vots", va dir el republicà en un comunicat.

El candidat conservador ha promès una política agressiva contra el règim asiàtic i ha assegurat que si guanya emetrà una ordre executiva en el seu primer dia en el càrrec per designar la Xina "manipulador de divises". La designació podria, segons alguns experts, obrir una guerra comercial que perjudicaria les empreses nord-americanes i que, a més, podria portar la Xina a desfer-se de deute dels EUA o a no comprar-ne més.

Les posicions del president Obama amb la Xina s'han endurit en la segona meitat de legislatura, no només en l'economia sinó també en política exterior. Durant els últims dos anys s'ha reforçat la presència de les tropes nord-americanes a la regió del Sud-est Asiàtic i el secretari de Defensa, Leon Panetta, va anunciar dimarts que pensa ajudar el Japó en la construcció d'un sistema d'antimíssils. Davant els cadets de l'acadèmia militar xinesa, Panetta va assegurar aquesta setmana, però, que el "reequilibri" de la presència nord-americana a l'Àsia "no és un intent de contenir la Xina".

stats