PRÒXIM ORIENT
Internacional 14/05/2015

Obama intenta rebaixar les tensions amb l’Aràbia Saudita

Es manté la treva humanitària al Iemen entre els sunnites i els rebels houthis

Núria Ferragutcasas
3 min
El president Barack Obama es va reunir ahir amb el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Nayef, i el fill del rei saudita, Mohamed bin Salman.

WashingtonEl Pròxim Orient està en un moment convuls i de canvi en l’equilibri de poders. El conflicte al Iemen s’enquista, l’Estat Islàmic manté el terreny guanyat a l’Iraq i a Síria, i els països del Golf miren amb recel el possible pacte nuclear dels Estats Units amb l’Iran.

Precisament aquest acord és el que ha creat les tensions entre el govern de Barack Obama i els seus aliats a la regió. El líder nord-americà va rebre ahir el príncep hereu saudita Mohamed bin Nayef, i el ministre de Defensa i segon en la línia de successòria de la corona, Mohamed bin Salman, al Despatx Oval de la Casa Blanca per rebaixar les tensions. “L’Aràbia Saudita és un aliat fonamental de la nostra coalició en la lluita contra l’Estat Islàmic”, va dir Obama, que va afegir que la seva aliança és “extraordinària” i que la seva amistat “es remunta als temps de Franklin D. Roosevelt”.

“Esperem, si Déu vol, poder treballar amb vostè per superar els actuals desafiaments i aconseguir la calma i l’estabilitat a la regió”, va respondre-li Bin Nayef. La trobada d’Obama amb els dos líders saudites -que es va fer poques hores abans de l’inici de la cimera a Camp David dels membres del Consell de Cooperació del Golf- va servir per deixar clar que els vincles entre els dos països són forts. D’altra banda, tant la Casa Blanca com oficials saudites van desmentir que la cancel·lació a última hora de l’assistència del monarca saudita, Salman bin Abdalaziz a la cita d’avui a Camp David sigui un desaire al president Obama.

Tot i així, els mitjans nord-americans i diversos experts han interpretat l’absència del rei Salman com una mostra de la desconfiança que hi ha entre Washington i Riad. “Els saudites estan descontents amb la política dels EUA amb l’Iran, Síria, l’Iraq i el Iemen”, escriu l’expert de Brookings Bruce Riedel. Segons Riedel, el gest de Salman busca manifestar públicament la seva preocupació per les negociacions entre iranians i nord-americans.

Absències a Camp David

El rei saudita no és l’únic que faltarà a la cimera. Només hi assistiran dos dels sis caps d’estat del Consell de Cooperació del Golf -que inclou l’Aràbia Saudita, Kuwait, Bahrain, Qatar, els Emirats Àrabs i Oman-. Els governants de Kuwait i Qatar seran els únics que participaran en una reunió que es proposa enfortir l’aliança contra el grup jihadista de l’Estat Islàmic i debatre altres problemes de la regió com el conflicte al Iemen.

A més, els Estats Units intenten calmar els ànims de les monarquies sunnites que continuen mirant amb reticències les negociacions de les potències mundials, liderades pel govern d’Obama, sobre el programa nuclear iranià. Washington creu que un pacte amb Teheran farà més segura la regió. Per als països del Golf, però, el programa nuclear de l’Iran és només un dels aspectes de l’amenaça que suposa aquest país de majoria xiïta. “La participació iraniana a Síria, al Iemen, a Bahrain i en altres llocs és vista com un problema més urgent”, va explicar a un grup de periodistes Jon Alterman, analista del Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals.

La guerra al Iemen enfronta l’Iran, que dóna suport als rebels iemenites houthis -de religió xiïta-, amb l’Aràbia Saudita. Els saudites veuen la milícia houthi com una amenaça per als seus interessos i han encapçalat una campanya de bombardejos. El conflicte es veu també com una lluita per l’hegemonia de la regió entre Riad i Teheran.

Els Estats Units, que han reduït la dependència al petroli saudita, volen millorar la relació dels països del Golf amb l’Iran, que s’ha convertit en un actor clau, en les guerres de Síria i l’Iraq.

Alto al foc al Iemen després de 1.400 morts

La treva humanitària acordada entre l’Aràbia Saudita i els rebels houthis al Iemen es va mantenir ahir tot i alguns incidents aïllats. En la guerra, que es va iniciar el 26 de març, hi han mort 1.400 persones, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’objectiu de l’alto el foc és facilitar l’accés d’ajuda humanitària en un país que, ja abans del conflicte, vivia una situació molt complicada. El Iemen és el país més pobre del Golf.

La coalició àrab liderada per Riad va aprofitar fins a l’últim moment per continuar bombardejant posicions del moviment rebel dels houthis. Ahir es desconeixia la xifra de víctimes que aquests atacs poden haver causat.

stats