BUSCANT LA FI D'AL-ASSAD
Internacional 23/07/2012

Obama aposta pels rebels sirians

Eric Schmitt / Helene Cooper
3 min
PREPARATS PER ALS COMBATS Un soldat de l'Exèrcit Sirià Lliure comprova el seu rifle al punt fronterer de Bab al-Salam. Durant tot el cap de setmana l'exèrcit de Baixar al-Assad ha contraatacat amb molta força les victòries rebels de la setmana passada. L'oposició continua controlant alguns passos fronterers estratègics però les grans batalles es lliuren ara a Damasc i Alep.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONBarack Obama s'ha cansat dels esforços diplomàtics i ha decidit augmentar l'ajuda als rebels i forjar una coalició de països disposada a fer caure Baixar al-Assad. L'administració nord-americana ha obert converses amb Turquia i Israel sobre com s'haurà de gestionar l'ensorrament del govern sirià.

Des de l'escalada dels combats a Damasc i l'atemptat contra la cúpula del règim d'Al-Assad, la Casa Blanca ha decidit organitzar reunions diàries d'alt nivell per debatre una àmplia varietat de plans de contingència, inclosa la protecció de l'arsenal químic, i com evitar que hi hagi revenges massives de cap de les dues parts. Tot i que l'administració Obama insisteix que no pensen proveir d'armes les forces rebels, Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar ja s'ocupen des de fa un temps de finançar-les. El que sí que admet Washington és el subministrament d'equips de comunicació i la formació tècnica per fer-los funcionar. Uns equips que han ajudat a millorar l'efectivitat de tota la disparitat de forces opositores que s'enfronten contra l'exèrcit sirià. També es preveu ajudar els rebels amb suport de la intel·ligència militar nord-americana.

Reforçant la capacitat estratègica dels comandaments rebels, facilitant les comunicacions entre les línies de front i els seus superiors i coordinant millor, els Estats Units busquen alimentar i engrandir els últims èxits aconseguits pels rebels en el camp de batalla.

Demolició controlada del règim

"En els últims dos mesos, l'oposició s'ha reforçat", reconeixia divendres un alt funcionari de l'administració Obama. "Ara estem a punt per accelerar-ho encara més", anunciava. Els Estats Units confien que aquest nou suport, sumat al dels països del Golf i Turquia, farà decantar la balança del conflicte.

El govern també admet que tots aquests canvis són la resposta de Washington a la sèrie de revessos que han patit al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on Rússia, de moment, rebutja dissenyar la sortida de Baixar al-Assad malgrat les tensions internes que fan trontollar el règim.

"Estem presenciant una demolició controlada del règim d'Al-Assad", assegura Andrew J. Tabler, expert de l'Institut per a la Política del Pròxim Orient de Washington. "Però com en tota demolició controlada, alguna cosa podria sortir malament", remata. Barack Obama no fa més que rebre les crítiques dels taurons republicans, partidaris que els Estats Units intervinguin militarment a Síria. També el qüestiona l'aspirant republicà a la Casa Blanca, Mitt Romney, que es declara a favor de donar armes a l'oposició siriana.

Fins ara, el president Obama havia optat per fer costat als esforços diplomàtics de les Nacions Unides, i pressionava per sumar Rússia i la Xina en les seves demandes a Baixar al-Assad perquè abandonés el poder. Però l'oposició reiterada de Moscou i Pequín va portar l'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, Susan Rice, a dir que l'organització ha "fracassat totalment" a Síria.

En aquest escenari, Washington treballa ja amb els rebels per establir el procés de transició que es posarà en marxa el dia que caigui el govern d'Al-Assad. Això inclou intentar la formació d'un executiu provisional amb representants de les diverses confessions -alauites, sunnites i cristians-. "Hem d'estar segurs que el futur govern també tindrà una representació alauita", especificava dissabte un membre de l'administració nord-americana. L'accés a la comunitat alauita es considera crucial si es vol que l'estat sirià continuï intacte després d'Al-Assad, segons coincideixen experts i membres del govern. Són una peça necessària si es vol accelerar la caiguda del president sirià. L'ambaixador dels EUA a Israel, Martin Indyk, especifica, però, que "el repte més urgent és contactar amb els generals d'Al-Assad perquè desertin amb les seves unitats intactes".

Un final amb risc

El problema és que, amb l'acceleració d'esdeveniments dels últims dies, cada cop és més complicat definir quin ha de ser el final. La preocupació ara és limitar tots els riscos que puguin sorgir. L'escalada de la violència està provocant un desplaçament massiu de refugiats travessant les fronteres cap al Líban, Jordània, Turquia i l'Iraq. Hi ha un risc d'inestabilitat regional.

L'altra por és que la implosió del règim d'Al-Assad provoqui també una partició de Síria, amb la minoria alauita atrinxerada a les muntanyes costaneres, armada i amb l'arsenal químic. Aquest mes el règim hauria començat a moure ja una part de les armes químiques que tenia emmagatzemades, i això va disparar l'alarma a Washington, que poc després va declarar que els moviments es devien sobretot a un intent de millorar-ne les condicions de seguretat. El departament d'Estat, i altres serveis d'intel·ligència occidentals, també han advertit que els preocupa molt el centenar de formacions armades que lluiten a l'interior de Síria i que tenen contacte directe amb Al-Qaida. Per això, els EUA intenten ser selectius. Un nombre reduït d'agents de la CIA operen a la frontera turca amb Síria per decidir quins grups opositors han de rebre armes i quins no.

stats