ESTATS UNITS
Internacional 31/12/2012

Obama colla els republicans

El Cap d'Any té un nou significat aquest any a Washington. S'ha convertit en el límit per evitar el temut abisme fiscal. Les negociacions continuaven encallades diumenge i Obama va passar a l'atac

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama colla els republicans

WashingtonFins a l'últim minut. És el límit que s'han donat demòcrates i republicans als EUA per arribar a un acord per evitar el temut abisme fiscal , que comportaria una pujada d'impostos i retallades socials dràstiques. Els líders dels dos partits al Senat van fracassar diumenge en el seu últim intent d'aconseguir un pacte de mínims i van demanar ajuda a la Casa Blanca.

Una vegada més, els polítics nord-americans esperen a l'últim moment. Es tracta d'un altre déjà-vu -en paraules del president Barack Obama- de la disfunció política de Washington. En una entrevista al programa Meet the press , de la cadena NBC, Obama va acusar els republicans d'impedir un acord per evitar l' abisme fiscal .

"Hem estat parlant amb els republicans des del dia de les eleccions", va dir Obama, que va assegurar que l'oposició "té dificultats" per acceptar alguna de les seves ofertes. "Diuen que la seva prioritat és reduir seriosament el dèficit, però tal com es comporten sembla que la seva única prioritat sigui protegir els avantatges fiscals dels més rics".

El president Obama vol mantenir les desgravacions fiscals de l'era del president George W. Bush per a la majoria de contribuents però les vol eliminar per a les rendes més altes. La seva primera proposta era augmentar els impostos a les famílies amb ingressos de més de 250.000 dòlars l'any però ha cedit a apujar aquest límit fins als 400.000 dòlars. Les negociacions entre republicans i demòcrates d'aquest cap de setmana passat han avançat en aquest escull però sobre la taula hi ha noves traves que impedeixen arribar a un consens.

Les negociacions, en punt mort

El líder del Senat, el demòcrata Harry Reid, va afirmar diumenge que "encara hi ha diferències importants" entre republicans i demòcrates però es va mostrar optimista perquè els dos partits "van progressar" cap a un consens. Una nova demanda dels republicans, però, va posar les negociacions en punt mort i no continuaran fins dilluns al matí, a poques hores d'unes campanades de Cap d'Any que poden ser fatídiques per a l'economia del país.

Els republicans volen canviar la fórmula que s'utilitza per calcular els beneficis de la Seguretat Social (pensions). "En aquest moment no podem fer cap contraoferta", va dir Reid sobre la petició republicana. Per la seva banda, el líder republicà a la cambra alta, Mitch McConnell, va lamentar l'actitud de Reid i va anunciar que demanarà l'ajuda del vicepresident Joe Biden per "reactivar les negociacions". "Ja hem treballat junts altres cops i crec que podem tornar a arribar a un consens".

Si al final els republicans i els demòcrates aconsegueixen llimar les diferències, l'acord entre els dos partits serà de mínims. El debat se centra només en l'augment d'impostos i, de moment, sembla que les retallades en defensa i programes socials de 110.000 milions de dòlars tiraran endavant passi el que passi. A més, d'aquí dos mesos el Congrés haurà de negociar altre cop l'augment del sostre del deute públic.

El gran objectiu dels demòcrates és evitar una alça impositiva a les classes mitjanes, mentre que els republicans volen un pla ferm per reduir el deute del país, que és de 16,3 bilions de dòlars. Reid ja ha anunciat que, si no hi ha consens, intentaran tirar endavant un projecte de llei per prorrogar les desgravacions aprovades pel president Bush a les rendes de menys de 250.000 dòlars. Els republicans, però, tindran l'última paraula ja que poden impedir aquesta votació o rebutjar-la a la Cambra de Representants, on tenen la majoria.

Les campanades de Cap d'Any s'acosten i els mercats de Wall Street i del món obriran aquest dilluns preocupats per la incertesa econòmica dels Estats Units.

stats