Internacional 30/10/2012

Obama confia en el nord de Virgínia

Núria Ferragutcasas
3 min
El Fredy, el cuiner d'un típic restaurant americà de carretera de Fairfax (Virgína), critica Romney, que, segons ell, no respecta la comunitat hispana.

FAIRFAX (VIRGÍNIA)L'Angie es recolza a la barra del restaurant i xucla un tros de llimona impregnat de sucre mentre espera nous clients. A fora, el cartell lluminós de cuina de 24 hores encara fa pampallugues. "Amb la crisi, la mestressa va decidir reduir l'horari i ara tanquem a les deu de la nit de dilluns a dijous", explica aquesta cambrera de 51 anys. Aquest típic restaurant americà de carretera, situat a prop de la ciutat de Fairfax, Virgínia, és una relíquia de més de 60 anys.

Aquest any, segons l'Angie, el negoci ha començat a repuntar, però ho fa a poc a poc. "Jo no voto ni he votat mai. No confio en els polítics", opina sobre les pròximes eleccions presidencials. No és l'única. Els Estats Units és una de les democràcies amb un índex de participació més baix: gairebé el 50% dels ciutadans s'abstenen. Tot i així, l'Angie, que treballa 80 hores a la setmana, confessa que li agrada més Obama que Romney. Considera que el govern té l'obligació d'ajudar els més desfavorits però sense generar dependència. "Cadascú s'ha de fer càrrec d'un mateix. Aquí, si treballes de valent, pots aconseguir el que vulguis", diu, i en veu més baixa revela que s'ha comprat una casa a Virgínia de l'Oest per 50.000 dòlars.

L'Angie es mostra satisfeta de la seva adquisició però lamenta que encara no hi pugui anar a viure. "La feina és aquí. Allà no en trobaria, la cosa està molt pitjor". Virgínia és un dels estats amb menys atur del país -només un 5,7%-, i els seus comtats del nord són una de les regions més riques i amb més nivell educatiu.

El nord de Virgínia, conegut popularment com NOVA, és al costat de la ciutat de Washington, a la banda sud del riu Potomac. En els últims anys la zona ha experimentat un important creixement demogràfic gràcies a la gran quantitat de llocs de treball que genera el govern federal i les empreses d'armament situades a prop del Pentàgon.

Segons el cens del 2010, la població d'alguns comtats com Prince William i Loudoun va créixer un 43% i un 84%, respectivament, en l'última dècada. D'altra banda, la regió del nord és ara molt més diversa que la resta de l'estat i els residents blancs hi representen només un 56% dels habitants.

Aquests canvis van fer possible la històrica victòria de Barack Obama del 2008, que es va convertir en el primer demòcrata a guanyar a Virgínia des del president Lyndon Johnson el 1964. A Fairfax, Obama va aconseguir una diferència de 21 punts sobre el seu rival, John McCain, gràcies sobretot al suport del vot llatí i dels milers de joves universitaris que viuen en aquesta àrea.

L'huracà en campanya

"Obama és el meu president. Sap el que es fa i està més ben preparat. A més a més, Romney no m'agrada perquè no respecta la comunitat hispana", diu el Fredy, el cuiner del restaurant -d'origen salvadorenc-, mentre gira una de les truites per a les dues parelles de jubilats que acaben d'entrar. Asseguts en una taula del racó, parlen amb preocupació sobre l'huracà Sandy , que aquesta setmana està afectant la costa del nord-est del país. El mal temps ha deixat en segon pla la campanya electoral a una setmana dels comicis del 6 de novembre.

Els carrers de Fairfax estan deserts i alguns comerciants ja s'han preparat per a possibles inundacions. A l'oficina per a la reelecció del president Obama només hi ha quatre voluntaris fent trucades a possibles votants. "L'huracà ha espantat la gent. Ahir, en canvi, vam tenir moltes visites", diu el John, el coordinador de l'operació per mobilitzar el vot dels més de 32.000 estudiants de la Universitat George Mason que viuen a la ciutat. Els voluntaris d'Obama demanen el vot per telèfon després d'explicar que el president ha doblat les beques universitàries i ha creat un sistema públic de finançament per a l'educació superior.

Els joves universitaris, els professionals liberals, les dones i els llatins que viuen al nord de Virgínia són els votants que poden donar un nou triomf a Obama. Tot i així, aquesta regió només representa un 27% de l'electorat de l'estat i el candidat republicà, Mitt Romney, pot millorar els resultats del 2008, sobretot si aconsegueix mobilitzar els electors de les zones rurals.

La ràdio del cotxe repeteix una vegada i una altra anuncis electorals contra el candidat republicà, però va parant a mesura que s'endinsa en el sud de Virgínia.

stats