CANVI HISTÒRIC ALS ESTATS UNITS
Internacional 10/05/2012

Obama defensa el matrimoni homosexual

J. Calmes / P. Baker
2 min
El president nord-americà, Barack Obama, va fer públic ahir el seu suport al matrimoni gai en plena campanya per a les presidencials del novembre.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEl president Obama va posar ahir punt final a dos anys "d'evolució" de la seva opinió sobre el matrimoni entre persones del mateix sexe i va defensar-lo en una entrevista a la televisió. S'ha convertit en el primer president dels Estats Units que dóna suport al matrimoni homosexual, i ha pres una posició definitiva en un dels temes socials amb més càrrega política de l'actualitat.

"En un moment determinat vaig arribar a la conclusió que personalment era important per a mi fer un pas i afirmar que crec que les parelles d'un mateix sexe s'haurien de poder casar", va dir el president en una entrevista a la cadena ABC News, després d'uns mesos en què la pressió perquè clarifiqués la seva posició havia crescut.

Davant d'unes eleccions en què Obama s'enfronta a una economia que es recupera massa lentament i amb les xifres d'atur encara elevades, el president va injectar en la campanya un tema volàtil que el situa amb més probabilitats de vèncer el seu rival republicà, Mitt Romney, que s'oposa al matrimoni homosexual i que està a favor de prohibir-lo a la Constitució.

El suport públic que reben els matrimonis gais està creixent i fins i tot els encarregats de fer les enquestes se sorprenen de veure com l'opinió de les generacions més velles -tradicionalment oposades a aquesta qüestió- és ràpidament substituïda per la dels més joves, majoritàriament molt a favor d'aquestes unions.

D'acord amb enquestes del Pew Research Center, el 47% de la població hi està d'acord, una xifra que contrasta amb el 30% de fa vuit anys.

Tot i això, quan la qüestió s'ha portat a les urnes molts estats han tombat les propostes per legalitzar les unions entre persones del mateix sexe. Aquest mateix dimarts, Carolina del Nord va votar majoritàriament per incloure la prohibició a la seva Constitució, i els líders republicans de Colorado van bloquejar aquesta setmana una votació per legislar-les.

Els grups en defensa d'aquests matrimonis no van tardar a reaccionar. "Les paraules del president Obama seran celebrades per les generacions que vindran", va dir Chad Griffin, president del Humans Rights Campaign, una formació de defensa dels drets homosexuals. "Per als milions de joves gais i lesbianes nord-americans, les paraules del president donen una esperança genuïna de ser la primera generació que creixerà amb la llibertat d'assolir plenament el somni americà".

L'alcalde de Nova York, Michael R. Bloomberg, va titllar el fet de "gir importantíssim en la història dels drets civils nord-americans". "Cap president ha donat suport a una millora dels drets civils que després no s'hagi aplicat i estic segur que no serà una excepció", va dir Bloomberg.

L'entrevista, feta a petició de la Casa Blanca, va arribar pocs dies després que el vicepresident, Joe Biden, es mostrés d'acord amb el matrimoni homosexual, cosa que posava més pressió sobre Obama.

Interessos electorals

És possible que la declaració s'hagi avançat per fer-la coincidir amb algunes cites. Avui Obama es trobarà a casa de l'actor George Clooney amb un recaptador de fons del qual espera uns 10 milions d'euros per a la campanya. Molts d'aquests diners provenen d'activistes gais i lesbianes de Hollywood. Més enllà, dues gales a favor dels drets homosexuals esperen a Obama el mes que ve.

stats